Dzisiaj u mnie na obiad sos grzybowy. Prosty i pyszny, wegański oczywiście. Właśnie ten mój sos grzybowy jest idealny zarówno do podania z makaronem, jak i z na przykład z kluskami. Moja rodzina uwielbia sos grzybowy w wielu farmach ale chyba najbardziej z kluskami kładzionymi albo śląskimi. Jeżeli potrzebujecie przepisu na jakieś kluski, możecie znaleźć u mnie na blogu przepisy na: kluski śląskie, kluski ziemniaczane, kopytka oraz pyzy. Sos ten bazuje na pieczarkach oraz mleku kokosowym, dzięki czemu jest delikatny i kremowy. Jeżeli nie chcecie mieć kawałków grzybów, można go także zblendować blenderem ręcznym na gładką masę. Ale jednak jak to się mówi, z gustami się nie dyskutuje. Ja na przykład lubię grzyb ale nie odpowiada mi za bardzo ich konsystencja. Chociaż i tak grzyby polubiłam i coraz częściej je jem w sosach, zupach, zapiekankach. Nie zblendowałam jednak tego sosu na gładką masę, bo moim zdaniem stracił by swój cały urok. Zapraszam na wegański, domowy sos grzybowy.
Sos grzybowy
Sos grzybowy – składniki:
- 500 g pieczarek
- 400 ml mleka kokosowego albo jeszcze lepiej śmietany kokosowej
- 1 cebula
- 1 mały pęczek pietruszki
- 3 łyżki oleju
Sos grzybowy – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję w melakserze w kostkę lub kroje w plasterki.
- Pieczarkom odcinam nóżki i kroję je w zadłuż.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie zaczynała robić się złota. Wtedy dorzucam pieczarki i wszystko razem smażę.
- Gdy już się dobrze usmażą, wlewam mleko kokosowe i poszatkowany na drobne kawałki pietruszkę.
- Wystarczy tylko wymieszać. Życzę smacznego, bo wegański sos grzybowy jest zdecydowanie pyszny!
Pyszny!
Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.