Dzisiaj pokażę jak zrobić wegański sos bolognese bez mięsa, za to z soczewicą. Ach, nie ma to jak domowy, aromatyczny wegański sos bolognese bez mięsa, który można podać z makaronem, ryżem lub kaszą. Znacie kogoś kto by powiedział że makaron z sosem bolognese z soczewicą lub wędzonym tofu czy też samym sosem pomidorowym jest niesmaczny i nie będzie go jadł? Bo jeśli spotkaliście taką osobę, to znaczy że napotkaliście gatunek nieznany 😉 Pamiętam jak byłam malutka i na myśl o sosie z pomidorów robiło mi się nie dobrze. Oznajmiałam mamie, że go nie zjem. Ale mama powiedziała, że to sos z papryki, a paprykę lubiłam. I od tamtej pory makaron z sosem z „papryki” był u mnie w domu bardzo lubianym standardem. Dopiero odkąd zaczęłam sama robić makaron z sosem pomidorowym w wersji bolognese z soczewicą zamiast mięsa, odkryłam, że to właśnie ten smak, który lubię najbardziej. Zapraszam was dzisiaj na mój przepis na wegański sos bolognese bez mięsa za to z porcją soczewicy i cynamonem.
Sos bolognese bez mięsa
Sos bolognese bez mięsa – składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 szklanka soczewicy czerwonej lub zielonej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- sól do smaku
- paczka makaronu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki do posypania
Sos bolognese bez mięsa – przepis:
- Obieram 2 cebule i szatkuję w melakserze.
- Podsmażam cebule aż będzie złota.
- Na patelnie do cebuli wlewam 2 puszki pomidorów.
- Do garnka wlewam 2 szklanki wody, wsypuję 1 szklankę zielonej soczewicy. Gotuję przez 15 minut pod przykryciem.
- Gdy soczewica jest już miękka, dodaję ją cebuli z pomidorami.
- Doprawiam cynamonem, solą do smaku i wędzoną paprykę. Mieszam i zagotowuję.
- Gotuję makaron w osolonej wodzie. Mieszam z sosem i ozdabiam natką pietruszki.
- Wegański sos bolognese bez mięsa za to z soczewicą i cynamonem jest gotowy do jedzenia.