Dzisiaj pokażę jak zrobić wegańskie smażone jabłka w cieście z cynamonem i jogurtem sojowym. Smażone jabłka, są bardzo smaczne, soczyste, umiarkowanie słodkie oraz wyraziste z wyczuwalną nutą korzenną. W tradycyjnej wersji tego dania zawsze użyte są jajka, mąka pszenna i jogurt lub maślanka. Za to do mojego przepisu, żaden z tych składników w cale nie jest potrzebny. Jest to idealny zamiennik dla pracochłonnych placków z jabłkami, naleśników z jabłkami czy racuchów drożdżowych albo takich a sodzie z owocami. Wegańskie jabłka w cieście są idealne do podania jako deser, jak i główne danie. Wszystko dzięki swojemu słodkiemu ale zarazem unikalnemu smakowi. Jabłka do tego przepisu mogą być w różnym kształcie: w ćwiartkach, plastrach czy każdym innym jaki wolisz, słowem – dowolnym. Ja osobiście uwielbiam jabłka, oraz placki. A jabłka ze szczególnością! Dlatego uznałam że taki przepis w wersji wegańskiej i bezglutenowej byłby wręcz idealny! Słodki, soczysty i prosty. Czego chcieć więcej? No może tylko dokładki, tak więc smażone jabłka w cieście dzisiaj u mnie na blogu.
Smażone jabłka
Smażone jabłka – składniki
- 7-9 jabłek
- 200 g mąki ryżowej białej
- 200 g jogurtu naturalnego sojowego
- 250 ml mleka sojowego
- 50 g skrobi z tapioki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Smażone jabłka – przepis
- Jabłka obieram (albo nie obieram), przekrawam na ósemki, po czym wykrawam gniazdo nasienne.
- W misce mieszam mąkę ryżową razem z jogurtem, mlekiem sojowym, tapioką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
- Dokładnie wszystko mieszam na gładką masę bez grudek.
- Na patelnie wlewam olej i rozgrzewam go.
- Zanurzam każdy kawałek jabłka w cieście, po czym otrzepuję z nadmiaru cista i smażę z obu stron na oleju.
- Nasze smażone jabłka są gotowe do zjedzenia ze smakiem!