A teraz, coś innego niż zwykle, a konkretnie to wegańska smażona ciecierzyca. Chciałam przygotować jakiś przepis z ciecierzycą na szybko i tak oto powstała moja smażona ciecierzyca. Z racji tego że ciecierzycę bardzo lubię, spojrzałam na patelnie i pomyślałam, że może by tak zrobić nietypowo, właśnie smażoną ciecierzycę ze słoika z aromatycznymi przyprawami? Ciecierzyca jest idealna do sałatek, dorzucenia do risotto, ryżu, zupy pomidorowej oraz do zjedzenia po prostu samej. A ty? Czy lubisz ciecierzycę? Na moim blogu pojawiły się już różne przepisy z ciecierzycą: makaron z ciecierzycą i mlekiem kokosowym, makaron z ciecierzycą oraz z zupą pomidorową, ciecierzyca z pomidorami, pyszna zupa z ciecierzycą oraz oczywiście hummusy! Jakie jest twoje ulubione danie z ciecierzycy? Zapraszam serdecznie na moją smażoną ciecierzycę aromatyczną i niezwykle pyszną!
Smażona ciecierzyca
Smażona ciecierzyca – składniki:
- 1 słoik ciecierzycy (240g)
- 1 czubata łyżka przyprawy harrisa
- 1 cebula duża lub 2 mniejsze
- 4 łyżki oleju do smażenia
- opcjonalnie sól do smaku
Smażona ciecierzyca – przygotowanie przepisu:
- Cebulę obieram, kroje w kostkę i smażę na 2 łyżkach oleju.
- Ciecierzycę odlewam z zalewy.
- Na patelnie z usmażoną cebulą wlewam olej.
- Wsypuję na patelnię ciecierzycę oraz przyprawę Harrisa i podsmażam przez około 6-10 minut. Dodaję ją do sałatek lub dań śniadaniowych. Smażona ciecierzyca ma swój urok i tak smacznego życzę wam z całego serca Vegemi.pl