Dzisiaj przychodzę z przepisem na wegański serek z tofu, taki śniadaniowy, idealny na kanapki. Serek z tofu z rzodkiewkami, cebulką i koperkiem świetnie zastępuje zwyczajny kwaśny serek lub twarożek z mleka krowiego. Wersja wegańska takiej pasty na śniadanie jest do tego jest naprawdę banalna do wykonania. Przyznam też, że taki serek z tofu jest dobrą alternatywą dla wszystkich osób uczulonych na nabiał lub po prostu starający się go ograniczać białko zwierzęce w swojej diecie. Można go przyprawić dowolnymi ziołami np. prowansalskimi lub czosnkiem, szczypiorkiem, koperkiem czy ogórkami małosolnymi. Ja pokażę jednak wersję bez wielu przypraw za to z tradycyjnymi dodatkami do sera w kuchni polskiej. Mama mówi, że wiele osób zna tradycyjny ser krowi w takiej wersji, to ja dzisiaj zapraszam na wegański serek z tofu, który bardzo chętnie robię i zjadam.
Serek z tofu
Serek z tofu – składniki
- 2 paczki tofu naturalnego po 200 g każdy
- 50 ml mleka sojowego
- 1 ogórek
- 3-4 cebulki dymki
- 10 rzodkiewek
- 4 gałązki koperku
- 1 cytryna
- sól do smaku
Serek z tofu – przepis
- Myję rzodkiewki i kroję w plasterki lub kostkę.
- Dymki kroję z zieloną częścią.
- Koperek szatkuję.
- Ogórka ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Tofu wyjmuję z folii i wkładam do melaksera.
- Rozdrabniam tofu na masę podobną do sera białego.
- Wyjmuję tofu z melaksera.
- Mieszam z ogórkiem, rzodkiewką, cebulkami, koperkiem, sokiem z 1/2 lub 1 całej cytryny, oraz solę i posypuje pieprzem.
- Czekam 5-10 minut, jeśli ogórek nie puścił za dużo soku dolewam mleko i mieszam raz jeszcze.
- Serek z tofu podaję na kanapkach.