Przygotowałam dziś dla odmiany świetną wegańską sałatkę ziemniaczaną z majonezem. Konkretnie jest nią sałatka ziemniaczana, zrobiona razem z moją babcią, tak na spółkę. Nie jest trudna w przygotowaniu, a do tego zdecydowanie przepyszna w smaku! Moja babcia uznała, że fajnie by było, gdyby na lunch była sałatka ziemniaczana z ogórkami, jabłkami i majonezem. Taka za nią chodziła już od jakiegoś czasu. Postanowiłam więc razem z nią zrobić takie danie, w końcu zawsze coś nowego! Można do takiej sałatki użyć trzy rodzaje majonezu: majonez z aquafaby, majonez wegański lub ewentualna opcja dla wegetarian, zwykły jajeczny. Linki do wegańskich majonezów zostawiam w składnikach przepisu :). Zapraszam, bo sałatka ziemniaczana nie może za długo czekać na zjedzenie!
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 7 ogórków konserwowych
- 1 ogórek szklarniowy
- 2 cebule
- 3 jabłka
- wegański majonez, może być taki: majonez z aquafaby lub taki: wegański majonez
Sałatka ziemniaczana – przepis:
- Obieram i gotuję 1 kg ziemniaków.
- Cebulę obieram i podsmażam na patelni do czasu, aż będzie złota.
- Ugotowane ziemniaki, zupełnie wystudzone kroję w kostkę.
- Ogórki konserwowe i szklarniowego także kroję w kostkę.
- Jabłka obieram ze skórki albo nie, jak wolicie, również jak wszystkie pozostałe produkty, kroję w kostkę.
- Wszystkie składniki przekładam do miski i dokładnie mieszam razem z majonezem. Smacznego, sałatka ziemniaczana wychodzi wyjątkowo smaczna!
Chyba nawet…. potrafiłbym to zrobić 😮
Możliwość komentowania została wyłączona.