Dzisiaj w mojej kuchni powstała pyszna sałatka z kapusty pekińskiej i pomidorami. Pamiętam, że ta właśnie sałatka z kapusty pekińskiej zawsze smakowała mojej mamie, tacie i babci. Kiedy jeszcze byłam młodsza i nie gotowałam w kuchni, nie raz patrzyłam jak robi tą sałatkę moja mama. Kiedy przychodził czas posiłku, zamiast jeść ją razem z moją rodziną, odmawiałam jako jedyna. Teraz jednak jestem o wiele bardziej otwarta na różne smaki i sałatki, więc chętnie jem i próbuję nowości. Z sałatek pojawiły się na moim blogu już: sałatka z czerwonej kapusty oraz wegańska sałaka jarzynowa z moim wegańskim majonezem. A ty, jaką sałatkę jadasz najchętniej? Jaka jest twoja ulubiona? W moim przepisie, można zmienić proporcje soku z cytryny, dowolnie. Niektórzy mogą woleć bardziej lub mniej kwaśną wersję tej sałatki. Możecie wtedy dodać tyle soku, ile wam pasuje. Ja jednak użyłam soku z jednej cytryny.
Sałatka z kapusty pekińskiej
Sałatka z kapusty pekińskiej – składniki:
- 1 kapusta pekińska
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki oleju lej do polania
- 4 cebulki dymki
- 3 duże pomidory
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z kapusty pekińskiej – przepis:
- Umyte pomidory kroję w kostkę.
- Wyciskam sok z 1 cytryny.
- Szatkuję dymki razem z zieloną częścią.
- Kapustę pekińską przekrawam na pół.
- Kładę ją na desce i w poprzek kroję ją w jak najbardziej cienkie paski.
- Kapustę przekładam do miski.
- Sypię do miski z kapustą 2 szczypty soli.
- Ściskam ją i gniotę aż nie puści soku, będzie miękka i zmniejszy się jej objętość. Twardsze części kapusty (białe) również wtedy będą giętkie).
- Do całości dodaję pomidory, olej, dymkę, poszatkowany koperek i sok z cytryny po czym już DELIKATNIE mieszam.
- Gotowe! Moją sałatkę wystarczy nałożyć na talerze, smacznego życzy jak zawsze VegeMi!
W składnikach brakuje pomidorów, ale w opisie już są. 🙂 myślałam na początku, że to papryka! Proste, smaczne przepisy, piękne zdjęcia! Z przyjemnością wchodzę na Twojego bloga. Pozdrawiam!
Pingback: Wegańska sałatka z ryżem - przepis Vegemi.pl
Ehh jak dawno jej nie robiłam! Trzeba to nadrobić 😉
U mnie w domu jest pysznym klasykiem 😀
Możliwość komentowania została wyłączona.