Dzisiaj na kolację u nas w domu była sałatka z grzybami, konkretnie z pieczarkami. Usmażyłam je na złoty kolor, dzięki czemu są miękkie i bez „gumowej” konsystencji, której nie lubię. Piszę o tym dlatego, że smakuje ona nawet tym, co za grzybami nie przepadają! Cudowne jest dla mnie to, jak smaki potrafią przywoływać wspomnienia. Sałatka z grzybami na przykład jest dla mojego taty smakiem kolacji u babci. Gdy był mały, zbierał na jesieni podczas rodzinnych eskapad grzyby. Na wiosnę duszone ziemniaki z kapustą i koperkiem oraz smażonymi pieczarkami. Pieczarki są uniwersalne, wystarczyło dogotować do nich ziemniaki i już był smaczny obiad. A ty? Masz jakieś konkretne danie, które kojarzy ci się z dzieciństwem? W moim przypadku bywa to różnie, ponieważ klasyczne smaki mieszają się z tymi azjatyckimi. Na przykład, jednocześnie pamiętam smak makaronu z truskawkami, który jadłam siedząc w przyczepie kempingowej stojącej przed naszym domem w słoneczny dzień lata. Jak i azjatycką zupę pho, którą potrafiliśmy jeść praktycznie codziennie. Sałatka z grzybami i ziemniakami, do tego majonezem i szczypiorkiem należy do smaków powszechnie znanych i popularnych. Kojarzy się na przykład z dniem codziennym lub grillem, gdzie sałatki często są przygotowywane.
Sałatka z grzybami
Sałatka z grzybami – składniki:
- 1kg ziemniaków
- 500g pieczarek
- 5-7 ogórków konserwowych
- 4 łyżki majonezu (ja użyłam wegańskiego. Przepis na wegański majonez możecie znaleźć tutaj)
- 1 cebula
- 1 średni pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sałatka z grzybami – przepis:
- Wstawiam ziemniaki do gotowania. Mogą gotować się w trakcie szykowania reszty produktów. Należy je potem odlać i wysypać na blachę aby ostygły.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
- W czasie smażenia cebuli, pieczarki kroję w cienkie plasterki.
- Cebulę przekładam do dużej miski, w której później będę łączyć wszystkie składniki.
- Na tą samą patelnie ponownie nalewam olej i smażę na nim pieczarki, aż odparuje z nich woda i podsmażą się na złoto. Przekładam je również do dużej miski.
- Ogórki konserwowe kroję w drobną kostkę a szczypiorek siekam na drobne kawałeczki. Całość dodaję do reszty składników.
- Ostudzone ziemniaki kroję w kostkę i dorzucam do całości (muszą być całkowicie ostudzone, ponieważ w innym przypadku upłynnią majonez). Mieszam i doprawiam do smaku.
- Sałatka z grzybami jest gotowa do zjedzenia!