Dzisiaj pokażę wam przepis na ryż z warzywami, który bardzo lubię. Dzisiejszy ryż z warzywami jest wyrazisty w smaku, obłędnie pyszny, sycący, z sosem sojowym jako źródłem umami (piątego smaku). Już nie raz spotkałam się z przeróżnymi wersjami ryżu z dodatkami warzywami, ziołowymi i owocowymi. Niektóre smaczniejsze, niektóre mniej. Pierwsze ze smażonymi warzywami, drugie z grillowanymi a trzecie z duszonymi – jeden ryż a tyle mozliwości 🙂 Uznałam więc, że sama tym razem zrobię moją wersję takiego ryżu, który będzie dla mnie jak i dla mojej rodziny najlepszy. Mój dzisiejszy ryż jest bardzo sycący, gęsty, dość tłusty (w moim przypadku) i gorący. Słowem taki, jaki na zimną pogodę jak teraz, jest wprost idealny. Muszę się otwarcie przyznać, że po zrobieniu go w porcji „normalnej” drugiego dania gotowałam już podwójną ilość za jednym zamachem. I co dziwne, został zjedzony szybciej niż wtedy, gdy był w mniejszej ilości 🙂 . A ty? Jakie warzywa najbardziej lubisz jeść z ryżem?
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami – składniki:
- 1 szklanka ryżu + 2,2 szklanki wody
- 1 cukinia
- 1 duża marchew lub 2 średnie
- 1 papryka
- 2 małe cebule
- 1-2 słoiki kukurydzy (może być z puszki)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka czosnku w proszku
- sos tamari do smaku
- 8 łyżek oleju
- sól i pieprz
Ryż z warzywami – przepis:
- Myję dokładnie wszystkie warzywa (oprócz cebuli).
- Wstawiam na gaz wodę do ugotowania ryżu.
- Marchew i cebulę obieram.
- Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Paprykę przekrawam na 4 części wzdłuż (lub więcej. Ja miałam paprykę podłużną ale jeżeli macie taką o standardowym kształcie, możecie pokroić na 5-8 kawałków).
- Paprykę kroję w poprzek na niewielkie kawałki.
- Marchew i cukinię kroję w plasterki i każdy plasterek w około 9 kawałków (2 przekrojenia wzdłuż i 2 w szerz). Muszą być one podobne do wielkości papryki.
- Na patelnie wlewam sporą ilość oleju i wrzucam cebulę oraz marchew. Smażę je dokąd, dokąd cebula nie zacznie się rumienić.
- Dorzucam paprykę i cukinię ponownie dolewając trochę oleju.
- Smażę jeszcze przez około 5-8 minut.
- Dorzucam do całości kukurydzę ze słoika, czosnek, ryż, sól, poszatkowaną natkę pietruszki i dolewam sos tamari.
- Całość podsmażam jeszcze przez około 5 minut tak, żeby wszystko było dobrze ciepłe. Mój pyszny ryż z warzywami jest gotowy do zjedzenia!
Pingback: Warzywa z ryżem - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.