Dzisiaj prosty i pyszny przepis na domowy wegański ryż z mlekiem roślinnym. W moim przypadku przepis na ryż z mlekiem posiada w sobie mleko sojowe a dokładnie mleko sojowe waniliowe, bo takie najbardziej lubię. I właśnie stąd taki jego ładny, żółty kolor. Najbardziej w tym typie podania ryżowego lubię to, że można jeść go z najróżniejszymi dodatkami! Ja podałam dzisiaj mój z migdałami i dżemem, ale oczywiście możecie użyć do niego swoich ulubionych dodatków 🙂 A właśnie, z czym najchętniej jadasz ryż z mlekiem? Ja z moją rodziną najczęściej zwyczajnie, z klasycznym dżemem albo jeszcze lepiej domowymi powidłami lub konfiturą. Chociaż można również szaleć i przygotować go z na przykład z czekoladą i masłem orzechowym, no wtedy to dopiero wersja na bogato!
Ryż z mlekiem roślinnym
Ryż z mlekiem roślinnym – składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki wody
- 2 szklanki lubionego mleka roślinnego (ja użyłam waniliowego)
- dodatki (ja użyłam dżemu i płatki migdałów) ale możesz dodać swoje ulubione dodatki, takie jak: dżem, orzechy, czekolada, wiórki kokosowe, jogurt, cynamon, cukier itp. itd
Ryż z mlekiem roślinnym – przepis:
- Zagotowuję wodę, wsypuję ryż.
- Zagotowuje ryż, przykręcam gaz i gotuje około 10 minut pod przykryciem.
- Wyłączam gaz i zostawiam na kolejne 10-15 minut, żeby ryż doszedł.
- Ryż przekładam do miseczki i dolewam mleko (tyle ile najbardziej lubię. Jedni wolą z małą ilością mleka, a inni tak wodnistą, że aż przypomina zupę).
- Do miski dodaję swoje ulubione dodatki i dokładnie mieszam.
- Smacznego, ryż z mlekiem roślinnym chętnie zjadam na śniadanie i kolację.
Bardzo lubię. Dawno nie jadłam-wykorzystam z mlekiem roślinnym. 👍
Pingback: Ryż z jabłkiem - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.