Przejdź do treści

Ryż z mlekiem kokosowym

Ryż z mlekiem kokosowym
Ryż z mlekiem kokosowym

Dzisiaj przepis na ryż z mlekiem kokosowym, takim tłustym i pysznym. Danie to jest idealne na deser, jak i na pożywne śniadanie przed ciężkim dnie pełnym wyzwań. Dzięki tłustemu mleku ma kremowy w pełni kokosowy smak. A dzięki wybranemu ulubionemu dodatkowi takiemu jak np. dżem czy syrop klonowy również zyskuje słodki, preferowany przez nas smak. Jest to danie idealne dla wegan lub dla osób, które chcą ograniczyć spożycie nabiału na co dzień. Przepis tan jest banalne prosty w przygotowaniu i jestem pewna, że nie jednemu dziecku takie słodkie śniadanie będzie zasmakowało. Ja nie dodaję zbyt dużo cukru, wolę posypać ryż wiórkami. Można dowolnie zmodyfikować ten przepis, dodając jako dodatek coś co lubisz  czy na przykład używając porcji cynamonu, kardamonu a nawet klasycznej przyprawy do piernika. Po prostu ryż z mlekiem kokosowym ma swój urok w każdym połączeniu smakowym.

Ryż z mlekiem kokosowym

Ryż z mlekiem kokosowym – składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki mleka kokosowego + mleko do podania
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Ryż z mlekiem kokosowym – przepis

  1. Na suchej patelni prażę wiórki kokosowe.
  2. Do garnka wlewam mleko kokosowe, dodaje syrop klonowy, zagotowuję i wsypuję ryż.
  3. Gotuję pod przykryciem przez 10 minut.
  4. Wyłączam gaz i zostawiam na kolejne 10 minut.
  5. Gdy ryż jest już gotowy przekładam go do miseczek.
  6. Do każdej z misek dolewam mleko kokosowe.
  7. Dodaję opcjonalnie dżem lub posypuję wiórkami kokosowym. Można też użyć też jakiegoś słodkiego syropu.
  8. Mieszam.
  9. Nasz słodki ryż z mlekiem kokosowym jest gotowy do zjedzenia.

5 komentarzy do “Ryż z mlekiem kokosowym”

  1. Pingback: Kasza jaglana na słodko - przepis Vegemi.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *