Wpadłam na pomysł, że pokażę przepis na ryż z jogurtem sojowym i owocami ale nie taki klasyczny. Dlaczego? Ponieważ mój ryż z jogurtem został podany razem z gruszkami smażonymi na wegańskim maśle. Może to brzmieć dziwnie, ponieważ nie codziennie smaży się owoce, no chyba, że ananasa. Jednak tak przyrządzone gruszki są naprawdę pyszne. Ja je smażyłam na wegańskim maśle Rama Roślinna, który jest najczęściej używanym przeze mnie masłem wegańskim. W przepisie także użyłam mojego ulubionego sojowego jogurtu naturalnego. Nie podałam jego konkretnej ilości, ponieważ musicie wybrać ją sami, jedni wolą bardziej mokry ryż, inni suchszy. Dlatego decyzję zostawiam. Wszystko polałam syropem z kwiatów mniszka ale można użyć też zamiennie syropu klonowego, daktylowego lub sztucznego miodu. Smażone gruszki są słodkie, mają leciutki posmak karmelu i posmak masła. Nikt z mojej rodziny ich nie odmówił porcji a ja się nie dziwię. Chociaż ja trochę przesadziłam z syropem i mój tata powiedział, że ta słodkość w ustach zostanie mu jeszcze przez pół roku 😉 Mi tam smakowało 😉 Zapraszam na kolejny przepis wegański jakim jest ryż z jogurtem sojowym i smażonymi gruszkami.
Ryż z jogurtem
Ryż z jogurtem – składniki
- 100g ryżu Basmati
- 2 łyżki wegańskiego masła
- 2 gruszki
- 400 g sojowego jogurtu
- syrop klonowy do smaku
Ryż z jogurtem – przepis
- Na początek gotuję ryż zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
- Na patelni roztapiam łyżkę wegańskiego masła.
- Gruszkę myję, po czym kroję na ćwiartki.
- Na maśle podsmażam gruszkę aż będzie lekko złota.
- Ryż razem z gruszkami, jogurtem i syropem przekładam do miski (musicie sobie ilość syropu i jogurtu dobrać sami).
- Mój pyszny ryż z jogurtem i smażonymi gruszkami jest gotowy!