Prosty i pyszny przepis na wegański ryż z jabłkiem. Chyba trzeba powiedzieć, że taki właśnie ryż z jabłkiem jest dobrze znanym klasykiem kuchni polskiej w każdym domu! Szybki i smaczny jest idealny na nie tylko weekendowe śniadanie, ponieważ oprócz gotowania ryżu, przygotowanie jego zajmuje około 10 minut. Doprawiałam go zamiast czystym cynamonem, to przyprawą do piernika. Jeżeli chcesz, możesz ją oczywiście zastąpić cynamonem, kardamonem, goździkami lub na przykład ich mieszanka nawet z dodatkiem imbiru. Zawsze mamy w domu bardzo dużo jabłek w zapasie, to taki nasz dyżurny owoc. Ponieważ lubię jabłka oraz nie chciałam, żeby się popsuły, robiłam sobie wtedy codziennie na śniadanie ryż z jabłkiem. Jest on delikatny, jogurtowy, ze startym soczystym jabłkiem oraz wyrazistym smakiem piernika. No po prostu pycha! A ty? Z lubisz ryż na słodko? Ryż z mlekiem, truskawkami, jogurtem, z owocami, syropem klonowym, z mlekiem kokosowym, każdy jest pyszny, podobnie jak dzisiejszy ryż z jabłkiem?
Ryż z jabłkiem
Ryż z jabłkiem – składniki:
- 2 jabłka
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego sojowego (400g)
- przyprawa do piernika lub cynamon
- cukier lub syrop klonowy
- ryż długoziarnisty lub inny
Ryż z jabłkiem – przepis:
- Jabłka obieram i ścieram na tarce na średnich oczkach.
- Dodaję go nich jogurt i wszystko mieszam dokładnie ręką lub widelcem.
- Powoli dodaję cukier i przyprawę do piernika aż będzie miało odpowiedni poziom słodkości i natężenia smaku.
- Smacznego! Mój wegański ryż z jabłkiem jest gotowy do zjedzenia ze smakiem! Wystarczy już tylko dogotować ryż lub nawet makaron.
Pyycha 🙂
Szybki, prosty i pyszny! Polecam serdecznie!
Możliwość komentowania została wyłączona.