Dzisiaj u mnie na obiad był gęsty i sycący ryż z brokułami. W zimne dni takie jak ostatnio, ciepłe i rozgrzewające dania są jak najbardziej na topie. Do dzisiejszego przepisu na ryż z brokułami wykorzystałam również świeżą czerwoną papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki. W zależności od tego, jak ostre dania lubicie, możecie dodać jej więcej, mniej lub w ogóle ją ominąć. Jednak ja uważam, że nawet jeśli nie jesteście fanami ostrych dań to i tak warto ją dodać. Da ona tą wyrazistość i efekt rozgrzania. Trzeba jednak pamiętać, by pokroić ją w jak najcieńsze plastiki, w innym razie przy podsmażaniu nie straci części swojej ostrości a po zjedzeniu jej będziecie zionąć jak smok 😉 Bez zbędnego przedłużania, zapraszam na przepis na ryż z brokułami.
Ryż z brokułami
Ryż z brokułami – składniki:
- 1 brokuł
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 4-5 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- ryż
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- woda
Ryż z brokułami – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Na głęboką patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie lekko przyrumieniona.
- Dodaję na patelnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w cienkie plastry papryczkę chili. Całość podsmażam jeszcze przez chwilę.
- Brokuła dziele na małe różyczki.
- Brokuła przekładam na patelnie z cebulą, czosnkiem i chili. Do całej zawartości dolewam kilka szklanek wody, aż kawałki brokuła będą zalane.
- Gotuję na małym gazie, aż cała woda odparuje.
- Do prawie gotowego dania dodaję mleko. kokosowe, sól i pieprz.
- Gotuję ryż i dodaję do sosu. Ryż z brokułami jest gotowy! Smacznego 🙂