Dzisiaj, klasyczny w moim domu wegański rosół z grzybami. My najczęściej dodajemy do rosołów różne azjatyckie przyprawy i obowiązkowo suszone grzyby i owoce! Specjalnie dla was dzisiaj przygotowałam pyszny, wegański rosół z grzybami idealny na zimowe wieczory. Wiele moich znajomych, których się pytałam jaki rosół najchętniej jedzą, odpowiadają, że wołowy albo z kurczaka. Nie słyszałam jeszcze nigdy odpowiedzi, że „warzywny” chyba, że od zdeklarowanych wegetarian. Ja za to, od zawsze jadłam tylko warzywny rosół i nigdy nie był on na bazie mięsa. Jestem weganką od urodzenia, więc na sam zapach zupy na mięsie robi mi się niedobrze. A ty? Wolisz rosół z grzybami czy bez grzybów?
Rosół z grzybami
Rosół z grzybami – składniki:
- 8 marchewek
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 cebula
- 1 por
- 1/2 kapusty włoskiej
- 10-15 grzybów suszonych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 listków laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
Rosół z grzybami – przepis:
- Marchewkę i pietruszkę obieram i kroję na pół.
- Cebulę przekrawam na pół (nie obieram jej).
- Pora myję i przekrawam.
- Z kapusty zdejmuję wierzchnie listki i przekrawam ją na 4 części (używam z nich 2).
- Wszystkie powyższe składniki plus grzyby wkładam do dużego garnka i zalewam wodą.
- Zupę gotuję około 2 godziny. Smacznego! Wegański rosół z grzybami podaję z makaronem tak, jak jada się rosoły!
Tak bez przypraw?
Uwielbiamy🌱
Agnieszka – Tak jak w przepisie, listki laurowe i ziele angielskie. Można również dodać sól i pieprz do smaku.
Możliwość komentowania została wyłączona.