Dzisiaj pokażę wam jak zrobić rosół bez mięsa, oczywiście wegański. U mnie w domu często robi się taki rosół ponieważ jak wiecie, mięsa nigdy nie jadłam, nie jem i jeść nie będę. Nie znam smaku rosołu z kury, dla mnie jedynym właściwym jest wegański rosół bez mięsa. Chociaż zrobienie go trochę potrwa to naprawdę opłaca się ten wysiłek włożyć, bo zupa jest pyszna. Jest naprawdę znakomitym zamiennikiem tradycyjnego rosołu. Jest słodki, pachnący, esencjonalny i delikatny. Wprost idealny na chłodne, zimowe dni, w które człowiek najchętniej zwinął by się w kulkę i poszedł spać. Ja dość często jadam taki rosół z makaronem bezglutenowym. Nie jest trudny w wykonaniu a zawsze znajdą się na niego jacyś chętni, chociażby do wypicia kubka w trakcie rysowania. Mama to sobie jeszcze pastę miso do niego dokłada. Ponieważ nie jemy mięsa, to na przykład ten rosół jest podstawą wyżywieniową u moich dziadków, którzy nauczyli się go już dawno temu gotować i jedzą go ze mną od lat. Po zagotowaniu taki wegański rosół musi gotować się jeszcze około 2 godziny. A to dlatego, żeby smak warzyw zdążył przeniknąć do zupy. Zapraszam na mój wegański rosół bez mięsa z grzybami i kapustą.
Rosół bez mięsa
Rosół bez mięsa – składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 10 marchewek
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 selera naciowego
- 1 duża cebula
- 5 pieczarek
- 3 kapelusze grzybów suszonych
- 5 śliwek suszonych
- 4 listki laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
- 4 litry wody
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Rosół bez mięsa – przepis
- Marchewki i pietruszkę obieram i przekrawam na pół.
- Cebulę przekrawam na pół bez obierania.
- Wszystkie umyte i obrane warzywa oraz połówkę kapusty pekińskiej wkładam do garnka.
- Dodaję jeszcze 5 umytych pieczarek kulki ziela angielskiego, liście laurowe, suszone śliwki, grzyby i olej.
- To wszystko zalewam 4 litrami zimnej wody, garnek zamykam pokrywką i włączam gaz.
- Kiedy zupa się zagotuje zmniejszam gaz i gotuję jeszcze około 2 godzin.
Zupę doprawiam solą i pieprzem dopiero po ugotowaniu, tak jest bezpieczniej!
Pingback: Zupa ziemniaczana - przepis Vegemi.pl
Musi być pycha. Spróbuję zrobić w najbliższy weekend 🙂
Właśnie przechodzę na dietę wegańską i myślę że taki rosół będzie dla mnie na początek idealny.
Cudowny i pieknie dziekuje!!!
Możliwość komentowania została wyłączona.