Witam was nowym przepisem! Dzisiaj przystawka z warzyw z hummusem, którą przygotowałam na tegorocznego Sylwestra. Zdrową, wegańską i za razem pyszną. Chociaż Sylwester był kilka dni temu, to przystawki z warzyw można przygotować na każdą imprezę czy po prostu dla siebie, by zjeść je z apetytem. Z przystawkami imprezowymi od razu kojarzą mi się roladki. Na Sylwestra też uznałam, że chciałabym jakieś zrobić. By były one w wersji wegańskiej, zamiast boczku użyłam cukinii, a zamiast sera czy majonezu, hummusu. Musicie jednak pamiętać, by był on gęsty. W innym przypadku całe roladki się rozpadną i rozpłyną. Przyznaję się, że za pierwszym razem też popełniłam taki błąd i musiałam moją pastę modyfikować.
Przystawka z warzyw
Przystawka z warzyw – składniki:
- 1 ogórek
- 2 marchewki
- pomidorki koktajlowe
- cukinia lub dwie
- 1,5 słoika ciecierzycy (330g)
- 2 łyżki oleju
- sok z polowy cytryny
- 3 duże ząbki czosnku
- sól
Przystawka z warzyw – przepis:
- Ogórki, marchewki i pomidorki myję pod bieżącą wodą.
- Marchewki obieram.
- Wszystkie warzywa kroję w bardzo cienkie słupki.
- Robię hummus. ciecierzycę, sok z cytryny, obrany czosnek, sól i oliwę wsypuję do miksera. Jedną ciecierzycę wsypuję z zalewą (aquafabą) a drugą połowę odcedzoną.
- Całość blenduję na gładką masę.
- Wedle uznania, do hummusu mogę dodać jeszcze soku z cytryny, tahinę, soli czy czosnku. Hummus musi być w miarę gęsty.
- Cukinię myję.
- Obieraczką obieram cukinię w plastry przez środek do momentu, aż nasze paski nie będą miały skórki na obrzeżach.
- Plastry smaruję hummusem i układam na jednym ich końcu warzywa, po czym całość zwijam.
- Gotowe! Moja wegańska przystawka z warzyw jest już gotowa do zjedzenia!
I kto powiedział, że warzywa muszą być zawsze podane w formie surówki czy dodatku do kanapki 😉 Fajny pomysł!
Możliwość komentowania została wyłączona.