Dzisiaj przybywam z przepisem na tapiokę, zrobiłam taki pudding z tapioki na mleku kokosowym. Ponieważ nie mogę jeść wielu deserów ze względu na zawarty w nich gluten, jajka i nabiał, zdecydowałam się pokazać przepis na właśnie przepis na tapiokę. Tapioka, czyli kulki wytwarzane z manioku są naturalnie bezglutenowe. Powiedziałabym, że to taka skrobia, której odpowiednikiem w kuchni polskiej jest skrobia ziemniaczana. Kulki tapioki po namoczeniu i ugotowaniu uzyskują strukturę żelków. Mój przepis to mówiąc dokładniej tapioka z mlekiem kokosowym a’la wegański pudding. Można użyć w tym przepisie opcjonalnie dodatków takich jak np. syrop malinowy, klonowy, dżem lub marmolada, zależnie od tego, co się lubi. Wszystkie zresztą pasują tu wyśmienicie. Ja osobiście bardzo lubię tapiokę w każdej postaci, grubszych i drobniejszych perełek. To jeden z moich ulubionych deserów. Mam nadzieję że wam również posmakuje mój przepis na tapiokę czyli pudding z tapioki i mleka kokosowego!
Przepis na tapiokę
Przepis na tapiokę – składniki
- 1 szklanka tapioki
- 2 szklanki mleka kokosowego + 125 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki cukru kokosowego lub innego
- opcjonalnie syrop malinowy lub inne dodatki smakowe itp.
Przepis na tapiokę – przepis
- Tapiokę wsypuję do garnka.
- Do tapioki wlewam 2 szklanki mleka kokosowego
- Zostawiam na około 1 godzinę do nasiąknięcia.
- Garnek z tapioką wstawiam na gaz, dodaje cukier i gotuję około 10 min do czasu, aż wnętrze każdej kulki tapioki przestanie być białe.
- Do tapioki dolewam pół puszki mleka kokosowego i opcjonalnie syrop czy dżem.
- Tapiokę przekładam do miseczek i podlewam ciepłym mlekiem kokosowym.
- Mam nadzieję że wam również zasmakuje, przepis na tapiokę jest prosty jak widać, więc pudding z tapioki można spokojnie przygotowywać praktycznie codziennie.