Dzisiaj na obiad pyszna wegańska zupa pomidorowa z rosołu. Ostatnio na moim blogu pojawił się przepis na rosół ale to nie z niego powstała dzisiejsza zupa pomidorowa z rosołu klasyka nad klasykami. Po ostatnim rosole nie wiedziałam, co znów zrobić do jedzenia, więc zrobiłam jego kolejną porcję. W końcu dobrego rosołu nigdy za wiele. Jednak przejadł się ona domownikom i chociaż im smakował, już chętnie jej nie jedli. Więc uznałam, że przerobie ją w łatwy sposób na wegańską zupę pomidorową. Mam pytanie: czy tylko mi kiedy słyszę tytuł „Pomidorowa z rosołu” kojarzy mi się parodia piosenki Sarsy, której refren brzmiał „jutro znowu będzie pomidorowa, zrobiona z rosołu wczoraj”? Ja z mamą kiedy tylko padł pomysł na przerobienie rosołu na pomidorową, zaczęłyśmy ją śpiewać hahaha Rodzina 😀
Pomidorowa z rosołu
Pomidorowa z rosołu – składniki:
- 7 marchewek
- 3 pietruszki
- 400 ml mleka kokosowego
- 180-250 g koncentratu pomidorowego
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 4 kapelusze suszonych grzybów
- 4 suszone śliwki
- 4 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól
- ulubiony makaron (u mnie bezglutenowy)
Pomidorowa z rosołu – przepis:
- Marchewki, pietruszki, seler i cebulę obieram.
- Obraną cebulę opalam na patelni, w piekarniku lub bezpośrednio na palniku.
- Wszystkie składniki wkładam do dużego garnka i wlewam tyle wody, żeby sięgała nad powierzchnie warzyw.
- Całość gotuję przez około 2,5 godziny.
- Do rosołu dodaję koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe.
- Całość dokładnie mieszam i podaję z makaronem. Smacznego!
A co można dać zamiast mleka kokosowego? Niekoniecznie w wersji wege 🙂
o, chyba wiem co dzisiaj zjem 😀
Katarzyna – W wersji wegetariańskiej: słodką śmietanę 30% a w wersji wegańskiej: śmietanę z nerkowców.
Możliwość komentowania została wyłączona.