Dzisiaj przyszłam z przepisem na placki ziemniaczane. Po prostu, gdy tylko mam okazję jem placki ziemniaczane, które uwielbiam. Przyznaję się, że generalnie lubię ziemniaki pod wszystkimi postaciami, ale jako placki bardzo, podobnie jak frytki i odsmażane. Hahaha jedno z haseł mojej rodziny: na chwilę w ustach, za zawsze w biodrach 🙂 To niestety prawda, ale znacie kogoś kto powiedział by, że placki ziemniaczane, albo w ogóle placki nie są smaczne? Bo ja nie. Ten przepis jest wyjątkowo prosty a do tego pyszny, wegański i bezglutenowy. Placki składają się głównie z ziemniaków, jak być powinno. Nie posiadają w sobie jakiś fikuśnych dodatków, co czyni je klasycznymi i pysznymi. Zapraszam was na usmażone dzisiejszego ranka wegańskie placki ziemniaczane.
Placki z ziemniakami
Placki z ziemniakami – składniki
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 łyżki mąki ryżowej
- olej do smażenia
Placki z ziemniakami – przepis
- Obieram ziemniaki.
- Ucieram ziemniaki w melakserze na paseczki, wolę jak boki są chrupiące.
- Nad garnkiem zawieszam sitko i wkładam wiórki z ziemniaków. Zostawiam na 20 minut aby odciekły.
- Odlewam wodę, skrobię z dna garnka zostawiam.
- Wsypuję ziemniaki do garnka ze skrobią i dodaję mąkę ryżową.
- Zakładam rękawiczki i dokładnie mieszam ugniatając.
- Na patelnie wlewam olej i rozgrzewam.
- Delikatnie nakładam placki na patelnię.
- Smażę placki ziemniaczane z obu stron, po wyjęciu na talerz są gotowe do zjedzenia.
Pingback: Wegańskie placki ziemniaczane - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.