Nie raz mamy taki dzień, że zjedlibyśmy coś smacznego. Nic konkretnego. Po prostu „coś” tylko jeszcze nie wiemy co. Taki właśnie miałam dzień i przychodzę do was z przepisem na placki ze śmietaną. Ostatnio w internecie widziałam sporo przepisów na placki i często występowały one właśnie oblane słodką luk kwaśną śmietaną, tak do wyboru. Ponieważ jak wiadomo, jestem od urodzenia weganką, to powstały one właśnie w wegańskiej i bezglutenowej wersji. Często spotykam się ze stwierdzeniem (jak pewnie z resztą każdy weganin), że weganie nie mają co jeść. Jak wszyscy wiemy, żywimy się przecież trawą z ogródka i liśćmi z parku 😉 Moje dzisiejsze placki udowodnią, że to stwierdzenie jest błędne i placki ze śmietaną w wersji wege i bezglutenowej są pyszne i wcale nie gorsze od oryginalnych!
Placki ze śmietaną
Placki ze śmietaną – składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej do pizzy lub do chleba
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- wegańska śmietana
- cukier (opcjonalnie)
Placki ze śmietaną – przepis:
- Ziemniaki obieram i rozdrabniam w blenderze.
- Starte ziemniaki wylewam na gęste sito i pozwalam im odcieknąć z nadmiaru wody.
- Przekładam całość do miski i dodaję do niej mąkę i sól.
- Całość dokładnie mieszam.
- Smażę na patelni z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Wyjmuję na talerz i polewam śmietaną
- Gotowe! Moje placki ze śmietaną są już gotowe do zjedzenia z cukrem lub solą dodatkowo!