Dla odmiany przepis jakiego jeszcze nie było, czyli przepis na placki z sosem grzybowym. Kiedy w naszym domu chcemy przyrządzić coś na szybko lub jeszcze zwyczajnie nie mamy pomysłu na obiad, profilaktycznie gotujemy ziemniaki. Nie chciałam dzisiaj jednak zrobić tradycyjnie puree na szybko, tylko coś zupełnie innego. Dorwałam więc dużą pakę z ziemniakami i uznałam, że dla odmiany przyrządzę dziś placki. A konkretnie z placki z sosem grzybowym. Jest sezon, mamy grzyby, można szaleć! Przygotowałam więc do nich sos kurkowy, który nadaje plackom pysznego wyrazistego i grzybowego smaku. Jest to fajna alternatywa dla tego, by nie jeść placków ziemniaczanych kolejny raz, tak zwyczajnie z cukrem czy solą!
Placki z sosem grzybowym
Placki z sosem grzybowym – składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej do pizzy lub do chleba
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- sól
- sos grzybowy według przepisu: Sos z kurkami
Placki z sosem grzybowym – przepis:
- Zaczynam od przygotowania sosu kurkowego a następie przechodzę do placków.
- Ziemniaki obieram i rozdrabniam w blenderze lub jak tym razem w blenderze.
- Starte ziemniaki wylewam na gęste sito i pozwalam im odcieknąć z nadmiaru wody.
- Przekładam do miski i dodaję do nich mąkę i szczyptę soli.
- Całość dokładnie mieszam.
- Smażę na patelni z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
- Gotowe! Moje placki z sosem grzybowym podaję ze wcześniej przygotowanym pysznym sosem kurkowym!