Dawno nie robiłam żadnych placków, dlatego też dzisiaj będą moje placki z cukinią. Zrobiłam takie placki z cukinią pierwszy raz, prosto na wzór tych ziemniaczanych. Oczywiście dodałam do startych ziemniaków również tartą cukinię. Łącznie trzy sztuki, smak cukinii był bardzo delikatnie i wręcz ledwo wyczuwalny, więc jeżeli chcecie to dodajcie ich więcej aby smak zyskał na intensywności. Często w przepisach o plackach piszę, że znikają one bardzo szybko z talerza. Teraz jednak chciała bym o tym szczególnie wspomnieć, ponieważ w mojej kuchni nastała magia 🙂 Kiedy zdejmowałam kolejne placki z patelni moja mama robiła okrążenie wokół wyspy w kuchni i nagle placków nie było! Magia nie? 😉 Dlatego właśnie musiałam zacząć ich bronić, bym mogła pokazać wam na blogu jakie ładne wyszły mi placki z cukinią.
Placki z cukinią
Placki z cukinią – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 – 4 cukinie (zależy jak intensywny smak cukinii chcemy poczuć w plackach)
- 3 cebule
- 1/2 kubka mąki ryżowej
- 1/2 kubka mąki ziemniaczanej
- olej dosmażenia
Placki z cukinią – przepis:
- Cukinię i cebulę obieram.
- W melakserze ścieram surowe nie obrane ziemniaki razem z obraną cukinią i cebulą.
- Całość przekładam na duże sitko i wieszam je nad miską.
- Przez pewien czas uciskam całość by wypłynęła z niej część wody po czym zostawiam do odcieknięcia na około 30 minut.
- Przekładam z tarte warzywa razem ze skrobią z dna miski do dużej miski/garnka.
- Dodaję mąkę ryżową i ziemniaczaną.
- Całość dokładnie mieszam.
- Na patelnie wlewam olej tak by niedużą warstwą przykrywał on powierzchnię patelni.
- Placki smażę na rozgrzanym oleju. U nas placki z cukinią jedliśmy z solą 🙂 Smacznego!
Znasz jakiś przepis na placuszki pieczone ? Aby były tak chrupkie tak te smażone na tłuszczu (marzenie ściętej głowy?🤣) nie wychodzą mi żadne, najlepsze z tłuszczu, ale potem muszę to odchorować 💁🏼♀️
Lubię 😊
Możliwość komentowania została wyłączona.