Dzisiaj przyszłam z przepisem na pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem. U nas w domu pieczone ziemniaki to jedna z rzeczy, na którą każdy ma ochotę. Zawsze jak piekę ziemniaki, rodzina (a w szczególności mój tata) bardzo podejrzanie chodzi po kuchni, jakby nigdy nic. No i pyta się kiedy ziemniaki będą gotowe. Prawda jest taka, że pieczone ziemniaki można doprawić w różny sposób: można dodać papryczkę chili, słodką paprykę, dużo czosnku by ziemniaki były bardziej pikantne i wyraziste albo w ogóle szaleć i chwilę przed skończeniem pieczenia, posypać je wegańskim startym serem 😉 Ziemniaki w tym przepisie pokroiłam w kostkę. A można także je pokroić drobniej czy na przykład w plasterki albo w łódeczki czy frytki. Myślę, że także pieczone ziemniaki powinny zasmakować wszystkim członkom rodziny! Ja osobiście nie znam osoby, która gardziła by ziemniakami! A wy znacie? Bo jeżeli tak, to spotkaliście unikatowy gatunek, który już praktycznie wyginął. A oto przepis na moje pyszne wegańskie pieczone ziemniaki!
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 60 ml oleju
- 2 gałązki rozmarynu
- sól
Pieczone ziemniaki – przepis
- Przeznaczony do pieczenia 1 kg ziemniaków dokładnie myję.
- Krojęziemniaki w dużą kostkę.
- Ziemniaki wykładam na blaszkę.
- W osobnej miseczce mieszam olej, pokrojony w plasterki obrany czosnek oraz rozmaryn. Mieszam.
- Polewam ziemniaki w blaszce i dokładnie mieszam.
- Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni.
- Piekę ziemniaki przez 45 min.
- I już, pyszne pieczone ziemniaki są gotowe!