No to dzisiaj przepis na pieczone pomidory, które zimą są znacznie smaczniejsze iż surowe, szklarniowe odmiany. Lubicie pieczone pomidory? Można z nich zrobić sos do makaronu, ryżu, polać ziemniaki czy zmiksować na gładką masę i mieć z nich zupę krem pomidorową. Naprawdę przydają się na różne sposoby. Pieczenie podbija ich słodycz i zwiększa intensywność smaku. Po upieczeniu następuje etap obierania pomidorów ze skórki. Jest on trudny, ponieważ skórka jest miękka, podobnie jak gorący pomidor. Ale nie jest to niewykonalne, ja radzę sobie bez większych problemów. Pieczone pomidory w porównaniu ze zwykłym sosem pomidorowym bardzo się różnią. Mają one smak „pieczenia” taki, którego nie da się podrobić, jest on po prostu inny. Polecam zrobić trochę ich więcej, ponieważ raz może się przydać do makaronu, a drugiego dnia do czegoś zupełnie innego. Po prostu jest wielozadaniowy 🙂 Wegańskie pieczone pomidory sa dobre przez cały rok, zapraszam.
Pieczone pomidory
Pieczone pomidory – składniki
- 10 pomidorów
- 2 cebule
- 3-5 ząbków czosnku
- 100 ml oleju
- sól do smaku
Pieczone pomidory – przepis
- Pomidory przekrawam w ćwiartki.
- Cebulę kroję w piórka, wielkość wedle uznania.
- Wkładam pomidory na blachę z cebulą, dodaję pokrojone w plasterki ząbki obranego czosnku, polewam olejem i posypuję solą.
- Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni i piekę pomidory przez około 50 minut.
- Z upieczonych pomidorów zdejmuję skórkę, często robię to w rękawiczniczkach jednorazowych.
- Pomidory lekko rozgniatam.
- Pomidory pieczone z cebulą i powstały z ich udziałem sos sos jest gotowy do zjedzenia i podania z ulubionym makaronem!
Pingback: Pieczony kalafior - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.