Dzisiaj mam dla was przepis na pyszne pesto z pomidorów suszonych w wersji wegańskiej z orzechami. Moje pesto z suszonych pomidorów posiada w sobie wegański parmezan marki Violife, który zastępuje w wielu moich daniach sery z mleka krowiego. Użyłam parmezanu w tym przepisie ponieważ daję wyrazisty serowy, grzybowy, dość głęboki i specyficzny smak. Jest on charakterystyczny dla wszytskich pesto. Można przyjąć, że dodatek wegańskiego parmezanu nie jest niezbędny ale pożądany. Bez niego pesto z pomidorów suszonych będzie miło zupełnie inny, nie porównywalny z oryginałem smak. Chciałam jeszcze powiedzieć, że moje czerwone pesto ma smak bardzo wyrazisty i intensywny, podkręcony dodatkowo sporą ilością czosnku. Jedliście kiedyś prażone nerkowce? Ja ich użyłam w tym przepisie ale są równie dobre jako zwykła, pyszna przekąska do pochrupania. Pesto z pomidorów można wykorzystać do makaronu, czy chociażby smarować nim kanapki. Pokazałam tutaj przepis bardzo łatwy i szybki. Jego przygotowanie zajęło mi około 6 minut. Zapraszam serdecznie na mój przepis na pesto z pomidorów suszonych w wegańskiej wersji.
Pesto z pomidorów
Pesto z pomidorów – składniki:
- 240g suszonych pomidorów (waga netto po odlaniu z zalewy oliwnej)
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża garść nerkowców około 1/2 szklanki
- 40g wegańskiego parmezanu
- olej z zalewy pomidorów
Pesto z pomidorów – przepis:
- Obieram 5 ząbków czosnku.
- Orzechy nerkowca wsypuję na suchą i rozgrzaną patelnie. Prażę nerkowce aż będą ładnie przyrumienione.
- Wszystkie składniki: czosnek, parmezan, nerkowce, olej i pomidory miksuję na gładką masę w blenderze.
- Moje pesto z pomidorów suszonych jest gotowe!
Pingback: Makaron z pesto - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.