Przejdź do treści

Pasta z tofu

  • przez
Pasta z tofu
Pasta z tofu

Całej mojej rodzinie smakowała pasta z tofu. Zrobiłam ją tak na szybko. Pasta z tofu jest naprawdę banalna w wykonaniu i pyszna. W większości przepisów piszę, że konkretny przepis jest „łatwy i prosty”  i ten również taki jest. Przygotowanie pasty z tofu w całości zajęło mi około 20 minut. W przepisie miksuję w malakserze podsmażoną cebulę razem z tofu, czosnkiem, pieprzem i olejem. Tak, w melakserze nie w blenderze. Ponieważ tofu jest miękkie to pasta wychodzi gładka i jednorodna. Generalnie, miękkie produkty spożywcze takie jak właśnie jak tofu, ugotowana fasola czy ciecierzyca dają się rozdrabniać z powodzeniem w melakserze. Czasem jednak trzeba dolać trochę oleju albo gorącej wody. Pasta z tofu w smaku jest dość intensywna (dzięki czosnkowi), zostawia lekki pikantny smak na języku ale jednocześnie ma kremową konsystencję. Jest naprawdę pyszna! Zapraszam na mój przepis. Dzisiaj pasta z tofu jest polecana na kanapki.

Pasta z tofu

Pasta z tofu – składniki:

  • 200 g tofu naturalnego
  • 50 g tofu wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • sól do smaku

Pasta z tofu – przepis:

  1. Obieram cebulę i szatkuję ją w melakserze.
  2. Podsmażam ją na patelni z olejem aż będzie złota.
  3. Chwilę ją studzę i przekładam z powrotem do melaksera.
  4. Dodaję również tofu, przepuszczony przez praskę czosnek, mielony piperz i olej.
  5. Włączam melakser i czekam aż masa stanie się gładka.
  6. Moja pasta z tofu jest gotowa do  jedzenia.

3 komentarze do “Pasta z tofu”

  1. Pingback: Pasta z pieczonej marchewki - przepis Vegemi.pl

Możliwość komentowania została wyłączona.