
Dzisiaj u mnie w domu, na lunch powstała pyszna pasta z kukurydzy, taki hummus kukurydziany na kanapki. Na blogu pojawiały się już pasty z fasoli i najróżniejsze hummusy w kilku wersjach smakowych i kolorystycznych. Ale jeszcze nigdy żadna pasta nie była zrobiona z kukurydzy! Dzisiejsza pasta curry z kukurydzy ma ciekawy i wyrazisty smak, ponieważ zawiera w sobie między innymi, curry, cebulę i czosnek, co jest razem świetnym połączeniem! Robiłaś kiedyś tego typu pastę zawierającą w sobie kukurydzę? Przepisy, które spotkałam w internecie, zawierały w sobie bardzo dużą ilość tłuszczu a dokładnie duże ilości masła. Ja dlatego, zrobiłam moją własną, nieinspirowaną niczym wersję, która zawiera o wiele mniejszą ilość tłuszczu i ma pyszny i ciekawy smak curry. Do tego jest wegańska!
Pasta z kukurydzy
Pasta z kukurydzy – składniki
- 2 słoiki kukurydzy (360g)
- 2,5 płaskiej łyżeczki przyprawy curry
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku (lub 2 ząbki)
- 2 małe cebule
- olej do smażenia cebuli
Pasta z kukurydzy – przepis:
- Kukurydzę odlewam na sitku z zalewy i wkładam do miksera.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
- Cebulę przekładam do miksera z kukurydzą.
- Dodaję do niego również curry, czosnek, sól i 4 łyżki oleju.
- Pastę dokładnie miksuję na gładką masę.
- Moja pasta idealnie nadaje się na kanapki! Życzę smacznego!
pomysł fajny
Lubię kukurydzę więc chętnie wypróbuję
jak słońce

Dzień dobry. Zapisałam przepis, bo bardzo mi się podoba. Na pewno zrobię tę pastę, ale… Nie lubię curry, jak dla mnie za mocne. Proszę o podpowiedź, czym można je zastąpić? Papryką? Niczym – pominąć?
Wiem, że pytanie o zamianę drugiego składnika w przepisie brzmi dziwnie, ale liczę na pani doświadczenia. Agata.
Czytelnik przepisu – Może być słodka wędzona papryka lub mielona kolendra i kumin, tak bardziej pod hummus
Możliwość komentowania została wyłączona.