Oto jedna z moich ulubionych past na kanapki, czyli pasta z jabłkiem. Słodka, smaczna i delikatna dzięki karmelizowanym jabłkom, a zarazem wyrazista dzięki dodatkowi majeranku, pieprzu i soli. Powinna spodobać się wszystkim, który lubią słodkie hummusy. Tak samo jak one, dzisiejsza pasta z jabłkiem jest przygotowana a bazie ciecierzycy. Dzięki temu, tak samo jak hummus ma w sobie dużo białka oraz podobną konsystencję, chociaż jest chudsza i mniej kaloryczna. Jakie typy past lubicie najbardziej? W moim domu na ten temat zdania są podzielone. Moi rodzice wolą, gdy mają one mocny smak, są bardzo wyraziste, a najlepiej mega ostre. Ja za to zdecydowanie preferuję pasty delikatne, dlatego pasta z jabłkiem jest dla mnie idealna!
Pasta z jabłkiem
Pasta z jabłkiem – składniki:
- 4 małe lub 2 normalnej wielkości jabłka
- 1 słoik ciecierzycy 330-350g
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju + olej do smażenia
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
Pasta z jabłkiem – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Jabłka myję i obieram. Przekrawam na ćwiartki, wycinam z nich ogryzek i kroję w niewielką kostkę.
- Na patelnie wlewam trochę oleju i smażę na nim jabłka, aż zaczną się rumienić, lekko karmelizować i będą miękkie.
- Ciecierzycę odcedzam z zalewy.
- Do blendera lub melaksera przekładam wszystkie składniki: ciecierzycę, usmażoną cebulę, usmażone jabłka, 4 łyżki oleju, majeranek, sól i pieprz. Całość blenduję na gładką masę.
- No i pasta z jabłkiem jest już gotowa. Według gustu możecie również dodać do niej więcej majeranku, pieprzu i soli. Smacznego!