Dzisiaj moja pasta z cebulą i tofu jest zajadana przez całą rodzinę!. Kiedy mówię, że jest to pasta z cebulą, mam na myśli pastę z usmażoną na złoto cebulką na oleju razem z naszym ulubionym wędzonym tofu. Tak! Uwielbiam tofu pod każdą postacią. Smażone, grillowane, gotowane w zupie, w formie tofucznicy, dodatku do makaronu, paście do chleba i ogólnie wszystkich przepysznych wersjach. Ku mojemu zdziwieniu, mam tylko 3 mazidła z tofu na moim blogu. Pojawiły się one bardzo dawno i jedna z nich była zrobiona wytrawnie pasta z tofu. Kolejna to dwa serki, jeden wytrawny serek z tofu i drugi na słodko słodki serek z tofu. Gdy w jednym ze sklepów, na półce zobaczyłam pastę z tofu uznałam od razu, że to będzie świetny pomysł jeżeli sama wymyślę przepis na takie domowe mazidło. Takie przygotowane od podstaw po swojemu. Muszę przyznać, że pasta z cebulą i tofu wyszła świetna!
Pasta z cebulą
Pasta z cebulą – składniki:
- 2 opakowania wędzonego tofu
- 2 duże cebule
- kilka łodyg koperku (ilość według gustu)
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego lub bezglutenowego tamari
Pasta z cebulą – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam 3 łyżki oleju i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Dolewam do cebuli jeszcze 5 łyżek oleju (wiem że będzie go wtedy dość dużo ale tak właśnie ma być) i chwilę podgrzewam.
- Tofu miksuję w melakserze na gładką masę i mieszam w misce razem z podsmażoną cebulą i tofu.
- Koperek drobno szatkuję na desce do krojenia.
- Koperek i sól dodaję go miski z tofu i cebulą i całość dokładnie mieszam.
- Smacznego! Dzisiejsza pasta z cebulą i tofu wyszła świetna!
Jaki olej ?
strzal w 10…bravo VegeMi❤
🤗🤗🤗🤗🤗🤗
Więcej takich past proszę 😊
😍
Abc – Dowolny, jaki lubisz.
Możliwość komentowania została wyłączona.