Tym razem na śniadanie była pasta z brokułami. Jak zwykle, może być ona wykorzystywana jako dodatek do kanapek oraz jako główne danie. Ja dla przykładu zmieszałam ją z makaronem, dolałam trochę wody i zjadłam w formie makaronu z sosem. Reszta pasty zostanie jutro wykorzystana na kanapki, jako zdrowe mazidło na śniadanie lub kolacje. Pasta z brokułami jest zdrowa i smaczna. Zawiera dużo białka, dzięki ciecierzycy, jak i odżywczych minerałów dzięki brokułom. Jest bardzo delikatna dlatego myślę, że przypadnie do gustu praktycznie każdemu. Nawet tym, którzy za brokułami zbytnio nie przepadają. Pastę z brokułami można przygotować praktycznie zawsze, kiedy zostanie wam porcja brokułów z obiadu. To fajny sposób na wykorzystanie resztek tak żeby się nic nie zmarnowało. Możecie ją doprawić tak jak lubicie bo fajnie smakuje w wersji ostrej jak i łagodnej 🙂
Pasta z brokułami
Pasta z brokułami – składniki:
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 szklanka mrożonych lub świeżych brokułów
- 1 średnia cebula
- mleko kokosowe
- czosnek świeży lub w proszku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Pasta z brokułami – przepis:
- Cebule obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na niej cebulę aż będzie złota.
- W garnku zagotowuję wodę po czym gotuję w niej brokuły. Ja użyłam mrożonych, które gotowałam przez około 10 minut aż do momentu, gdy zmiękły.
- Do melaksera wrzucam ciecierzycę, usmażoną cebulę, ugotowane brokuły, czosnek, sól i mleko kokosowe.
- Całość rozdrabniam na gładką masę. Jeśli jest taka potrzeba, dodaję więcej przypraw, mleka kokosowego czy wody.
- Moja pasta z brokułami jest gotowa 🙂