Dzisiaj moja papryka faszerowana ukazuje się na blogu i poleca się do jedzenia. Uwielbiam, papryka faszerowana warzywami, tofu wędzonym i ryżem jest taką, którą z przyjemnością jedzą moi znajomi i rodzina. Muszę przyznać, że za każdym razem gdy robię paprykę faszerowaną używam innych składników, takich, które mam pod ręką. Wtedy jest ciekawiej. Podpowiem, że paprykę przekrawam, wyjmuję gniazdo nasienne i faszeruję. Jednak po nafaszerowaniu papryki trzeba przykryć tą częścią, która została odcięta. Wtedy zaczyna się zabawa! Dopasowanie z powrotem idealnie pokrywek było dla mnie jak zabawa w puzzle! Mama, jak weszła do kuchni, spytała się mnie śmiejąc – jak mi idzie mi układanie puzzli? Odpowiedziałam, że bardzo dobrze i czy razem ze mną chce układa mój „obrazek” 😉 Papryki dusiłam w garnku postawionym na gazie. Zalałam papryki moim wegańskim rosołem. Można także zalać je innym ala bulionem albo w ostateczności wodą. Polecam zrobić właśnie takie papryki faszerowane, ponieważ są pyszne i łatwe w przygotowaniu!
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana – składniki:
- 5 papryk (takich co po postawieniu potrafią się utrzymać i nie upadają)
- 2-3 marchewki
- 2 duże cebule
- 200 g wędzonego tofu
- 200g ryżu
- woda lub bulion warzywny
- olej
- sól
- pieprz kolorowy
Papryka faszerowana – przepis
- Papryki dokładnie myję.
- Odcinam górną część, która później będzie pełniła formę papryki i wyjmuję ręką środek z nasionami.
- Gotuję ryż.
- Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
- Tofu szatkuję w melakserze.
- Marchewki obieram i ścieram na tarce.
- Cebulę, tofu, marchewki i ryż mieszam dokładnie w misce. Doprawiam do smaku.
- Do papryk wkładam farsz i zakrywam „pokrywką” wcześniej odciętą z papryki. Niestety idealne ułożenie to jest trochę jak zabawa w puzzle 😉
- Papryki wkładam do garnka i zalewam bulionem warzywnym do wysokości około 1/3 wysokości.
- Duszę w garnku około 40 minut do czasu aż papryki będą miękkie.
- Papryka faszerowana jest gotowa do podania 🙂