Dzisiaj szybki i klasyczny przepis na owsiankę na mleku. Jak wiemy, ludzie dzielą się na tych, co wolą owsiankę z mlekiem lub wodą. Oczywiście wszystko zależy od gustu tak samo, jak fakt czy wolimy ją na słono, słodko, gęstą czy rzadką. Ja należę do tych co wolą owsiankę na mleku roślinnym, kokosowym lu sojowym, gęstą i do tego lekko słodką. Dlatego chciałam wam pokazać przepis jest moją ulubioną wersją owsianki! W opisie jednak użyłam takich proporcji, by owsianka wyszła ani nie za gęsta, ani nie za rzadka, a po prostu taka w sam raz, by każdy wedle gustu mógł ją pod siebie zmodyfikować. Została ona również podana ze świeżymi owocami, które są teraz dostępne sezonowo w sklepach. Dzięki nim, słodkim owocom oraz mleku, jest ona już sama w sobie słodka, dzięki czemu nie wymaga dosładzania ani dokładania zbędnych kalorii!
Owsianka na mleku
Owsianka na mleku – składniki:
- 2 szklanki mleka sojowego waniliowego (może być również dowolne inne)
- 1 szklanka płatków owsianych (u mnie bezglutenowe)
- ulubione świeże owoce (ja użyłam maliny, grantu, borówki i agrest)
- opcjonalnie cukier, syrop klonowy lub daktylowy
Owsianka na mleku – przepis:
- Mleko wlewam do rondelka
- Włączam gaz i czekam aż mleko się zagotuje pilnując go, by się nie przypaliło ani nie wykipiało
- Wsypuje płatki owsiane i przykrywam je pokrywką
- Czekam aż całość zagotuje się jeszcze raz i wyłączam gaz. Całość zostawiam pod pokrywką
- Gotową owsiankę przekładam do talerza i posypuję przygotowanymi, umytymi i obranymi (jeśli jest taka potrzeba) owocami.
Pysznie wyglada i napewno smakuje rownie dobrze. Przekonam sie o tym jutro.
Ale kolorowo! Uwielbiam takie intensywne barwy na talerzu <3 Cieszę się, że wakacje dają nam tyle możliwości, jeśli chodzi o wybór sezonowych owoców 🙂 Też z tego korzystam!
Możliwość komentowania została wyłączona.