Jestem zdziwiona, że nie pokazywałam wcześniej naleśników na słodko. Takich letnich, pysznych. Wegańskie naleśniki na słodko ze świeżymi truskawki uwielbiamy jeść w czerwcu, gdy można kupować cudowne, aromatyczne truskawki. O tej porze roku wszyscy zjadamy je ze smakiem w każdej postaci ponieważ teraz są najlepsze. Ostatnio z rana, ktoś z rodziny przynosi jedną (jak nie więcej) kilogramowych łubianek które są myte, wsypywane do sitka i podjadane przez całą rodzinę. Na obiad razem z mamą zrobiłyśmy dzisiaj naleśniki i od razu zaczęłyśmy myśleć z czym można je zjeść. Oczywiście oprócz klasycznego dżemu owocowego czy nadzień w stylu ruskim. Padł więc pomysł by podać je z truskawkami i jogurtem kokosowym, bo takie właśnie dodatki są pysznym, słodkim i zdrowszym zamiennikiem zwyczajnej konfitury.
Naleśniki na słodko
Naleśniki na słodko – składniki:
- 3 szklanki mąki mieszanki bezglutenowej (jeśli możesz spożywać gluten to mąki pszennej)
- 2 szklanki wody
- 2 pełne szklanki mleka sojowego (lub innego)
- 60ml oleju + olej do smażenia naleśników
- sól
- świeże truskawki
- jogurt naturalny – u mnie kokosowy
- cukier do smaku
Naleśniki na słodko – przepis:
- Do miski wlewam wodę, mleko, wsypuję mąkę i sól.
- Dokładnie mieszam tak by powstała masa była gładka i nie miała grudek (jeżeli nie jesteś w stanie uzyskać tego efektu zawsze ciasto można przelać przez sitko).
- Zostawiam całość na około 15 minut by miało chwilę się zagęścić.
- Do lekko zgęstniałego ciasta dolewam olej i dokładnie mieszam, tak aby nie było widać oczek z oleju.
- Na patelni dobrze rozgrzewam olej i smażę naleśniki. Jeśli ciasto za bardzo gęstnieje, dodaję trochę wody.
- Moje gotowe naleśniki smaruję jogurtem, układam na nich pokrojone w plasterki truskawki i opcjonalnie posypuję cukrem. Całość zawijam lub składam w „trójkąciki”.