Dla odmiany, dzisiaj na blogu mizeria wegańska. Dawno żadnych mizerii czy sałatek nie było, więc to najwyższa pora bo do lata blisko! Ponieważ mamy w domu duży zapas ogórków, uznałam, że super było by zrobić dla odmiany mizerie wegańską. Tym razem ogórek jest starty w plasterki na tarce i jest podany razem z jogurtem wegańskim. O ile będziecie chcieć, możecie jogurt sojowy zastąpić ciekawą alternatywną wersją zrobioną z…majonezem! Lub skorzystać z jakiś przepisów na wegańskie jogurty, śmietany czy kefiry z książki Roślinny nabiał. Mizeria podana go do różnych dań, takich jak na przykład kotlety ziemniaczane, sprawdza się doskonale w formie surówki! W mizeriach można używać również słodzików takich jak cukier, syrop w agawy, syrop klonowy do wyboru, ja lubię lekko ją dosładzać ale nie trzeba bo to kwestia gustu.
Mizeria wegańska
Mizeria wegańska – składniki:
- 3 ogórki
- 300 ml jogurtu sojowego
- 1 mały pęczek koperku
- sól i pieprz
- (opcjonalnie) cukier/syrop z agawy/ syrop klonowy/ksylitol
Mizeria wegańska – przepis:
- Ogórki myję i obieram.
- Na tarce ścieram wszystkie 3 ogórki.
- Szatkuję drobno koperek.
- Do miski wlewam jogurt, dodaję startego ogórka, poszatkowany koperek, sól i pieprz.
- Moja mizeria wegańska jest prosta i smaczna!