Dzisiejszy wegański makaron ze smażoną papryką posmakował całej mojej rodzinie, bez wyjątku. Taki makaron ze smażoną papryką, jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i aromatyczny. Na początku podsmażam paprykę na patelni z olejem, a później zmieszam z siekanymi pomidorami, czosnkiem i poddusiłam wszystko razem. Następnie wymieszałam z makaronem i przyprawami. A ty, jakie smażone warzywo lubisz najbardziej? Z warzyw, na drugim miejscu zaraz po smażonych ziemniakach, najbardziej lubię właśnie smażoną paprykę, potem dynię. Przepis ten jest co prawda prosty, tylko trzeba poświęcić trochę czasu na usmażenie papryki ale zdecydowanie warty jest wypróbowania. Jeżeli chcecie, możecie paprykę także u grillować zamiast smażenia, zwłaszcza latem. Chociaż byłaby ona nawet mniej kaloryczna, to dochodzę do wniosku, że o wiele łatwiej jest w domu usmażyć paprykę na patelni, niż w pełni rozstawiać grilla i walczyć na dworze. Chociaż przyznaję, ma to swój klimat 🙂 Jakie warzywo najczęściej grillujesz? A może jednak wolisz je smażyć? Jeżeli tak, to jakie? Zapraszam na wegański makaron ze smażoną papryką 🙂
Makaron ze smażoną papryką
Makaron ze smażoną papryką – składniki:
- 3 papryki
- 40ml oleju + olej do smażenia
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500g makaronu
- pieprz i sól do smaku
Makaron ze smażoną papryką – przepis:
- Na patelnię wlewam olej i czekam chwilkę aż się rozgrzeje.
- Obieram cebulę, siekam w kostkę i podsmażam na złoto.
- Z papryki wyjmuję środek.
- Przekrawam ją na kilka części i siekam w kostkę.
- Na patelnię z cebulą wkładam papryki.
- Smażę papryki, gdy zmiękną dodaję pomidory z puszki i czosnek przepuszczony przez praskę, sól i pieprz.
- Gotuję makaron, odlewam i mieszam z sosem.
- Nakładam na talerze, wegański makaron ze smażoną papryką można jeść, ja jeszcze posypuję go pieprzem!