Na dzisiejszy obiad przygotowałam makaron z sosem pieczarkowym. Przyznaję, że ostatnio mam wielką ochotę na makaron. I to w dodatku w najbardziej kalorycznych możliwych wersjach. Pewnie to dlatego, że staram się jeść właśnie małokalorycznie. Wiadomo, organizm wcale nie chce mi tego ułatwić 😉 Wyszłam dlatego z założenia, że i tak przygotuję makaron, tylko z czymś innym. Przecież nie musi być koniecznie z tłuszczem by był pyszny! Podałam go dlatego dzisiaj z grzybami i mlekiem kokosowym, dzięki czemu jest delikatny ale i pełen smaku. W jakiej formie najczęściej jadasz pieczarki? W formie zupy, sosu, w gulaszu, z makaronem a może jeszcze w innej formie?
Makaron z sosem pieczarkowym
Makaron z sosem pieczarkowym – składniki:
- 400g pieczarek
- 300ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- szczypiorek
- olej do smażenia
- sól
Makaron z sosem pieczarkowym – przepis:
- Pieczarki oczyszczam i kroję w plastry.
- Na patelnie wlewam olej i zaczynam podsmażać pieczarki.
- W międzyczasie szatkuję szczypiorek.
- Gdy pieczarki zaczną robić się ładnie złoto-brązowe patelnie przekładam na mniejszy gaz.
- Na patelnie dolewam mleko kokosowe, dosypuje szczypiorek i czosnek w proszku.
- Całość mieszam i podgrzewam razem jeszcze przez chwilę.
- Mając już gotowy sos, wystarczy wyłącznie dogotować ulubiony makaron. Smacznego!