Kiedy za oknem upał, najczęściej sięgamy po proste i szybkie przepisy by nie musieć spędzić za dużo czasu w rozgrzanej kuchni. Takim ekspresowym przepisem jest właśnie makaron z pastą, bo jak dobrze już wiemy, przygotowanie makaronu jest jednym z najszybszych dań. Dzisiaj jest on z pietruszką oraz tofu, dzięki temu jest delikatny jak i wyrazisty jednocześnie. Uważam, że robienie warzywnych i ziołowych past jest bardzo uniwersalne, ponieważ daje możliwość stworzenia z nimi różnych dań. Można posmarować kanapkę, rozwodnić i dodać do makaronu, ryżu, kasz czy użyć jako dipu do przekąsek. Pietruszkę często kupujemy w Selgrosie w wielkich pęczkach. Jest ona dostępna przez cały sezon, dlatego dania z nią są zawsze na czasie. Jednak nigdy całej od razu nie zużywamy, tylko część przed gotowaniem odkładamy dla naszych świnek morskich, by one również miały coś na obiad 😀 A teraz bez zbędnego przedłużania zapraszam na makaron z pastą 🙂
Makaron z pastą
Makaron z pastą – składniki:
- 2 opakowania wędzonego tofu
- 1 duży pęczek pietruszki
- 2 małe cebule
- 150 m oleju + olej do smażenia
- 1/2 kubka wody lub bulionu warzywnego
- 2 obrane ząbki czosnku
- orzechy laskowe
- sól
- pieprz
- ulubiony makaron
Makaron z pastą – przepis:
- Cebulę szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż stanie się złota.
- Do melaksera wkładam wszystkie produkty oprócz orzechów laskowych oraz bulionu.
- Rozdrabniam na gładką masę.
- Do uzyskanej masy dodaję 1/2 kubka wody lub bulionu by pasta miała rzadszą konsystencje.
- Orzechy laskowe szatkuje na małe kawałki.
- Gotuję wybrany makaron.
- Makaron z pastą przedkładam na talerz po czym posypuje poszatkowanymi wcześniej orzechami. Smacznego!