Dzisiaj pokażę jak zrobić makaron z olejem z oliwek taki pikantny i pyszny. Inaczej znany jest także Aglio olio. Jest to makaron z olejem, czosnkiem, papryką chili i pietruszką. Sama przygotowuję ten makaron od czasu do czasu, gdy mama chce zjeść coś smacznego, no a ja mam ochotę na gotowanie. Zadziwiająco jest prosty do przygotowania. Aglio olio to danie bardzo aromatyczne, intensywne w smaku, pikantne oraz wyraziste. Wszystko to daje głównie czosnek i ostra papryka. Podczas przygotowywania trzeba jednak pamiętać aby nie kroić chilli na zbyt grube kawałki. Ponieważ podczas jedzenia, jak przypadkiem natrafi się na taki mały i niby nie groźny kawałeczek, to można zionąć ogniem niczym smok z bajki 😉 Zapraszam na przepis na makaron z olejem, czosnkiem, chili i pietruszką, taki szybki i prosty.
Makaron z olejem
Makaron z olejem – składniki
- 400g makaronu
- 4 ząbki czosnku
- 70 ml oliwy lub oleju z oliwek (oliwa zdrowsza ale charakterystyczna w smaku inie każdy za jej gorzkim posmakiem przepada)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 mała papryczka chilli
- sól do smaku
Makaron z olejem – przepis
- Gotuję makaron w dobrze osolonej wodzie.
- Obieram ząbki czosnku i kroję w plasterki.
- Papryczkę chili kroję na DROBNE kawałeczki (rozgryzienie dużego kawałka chili może się źle skończyć 😉 ).
- Pietruszkę kroję nożyczkami lub nożem na pasujące kawałki.
- Rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek, chili i smażę z 15-20 sekund.
- Odcedzony makaron przekładam do garnka bez przelewania.
- Do makaronu wlewam oliwę. Tyle ile mi pasuje (niektórzy wolą z małą ilością oliwy a niektórzy z dużą) oraz natkę pietruszki.
- Wszystko mieszam.
- Makaron z olejem lub oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki jest bardzo aromatyczny i wyrazisty.