Przygotowałam dzisiaj majonez z aquafaby w sam raz dla wegan, wegetarian i dla tych, którzy jajek jeść nie mogę. Przepis na majonez z aquafaby jest troszkę inny niż przepis na majonez roślinny, który też już pojawił się na moim blogu. Tamten był zrobiony na bazie mleka sojowego. Na oba przepisy serdecznie zapraszam! Użyłam go między innymi do wegańskiej sałatki jarzynowej. Wyjaśniam od razu, że Aquafaba – jest to gęsta woda, która zostaje po gotowaniu ciecierzycy. Mój majonez zrobiłam tylko z 4 składników: soku cytrynowego, oleju roślinnego, płatków drożdżowych i aquafaby. Jego zrobienie zajmuje około 5 minut. Jest pyszny i szybki w wykonaniu! Jak dla mnie, która nie może jeść jajek, jest on idealnym zamiennikiem majonezów klasycznych. Przyznaję, nie jest on odchudzający, ponieważ zawiera w składzie około 1,5 szklanki oleju. Ale za to jest naprawdę pyszny! Zapraszam na mój przepis na pyszny wegański majonez a aquafaby!
Majonez z aquafaby
Majonez z aquafaby – składniki:
- 80 ml aquafaby ze słoika z ciecierzycą lub bardzo gęstej wody z gotowania ciecierzycy. Ja użyłam zalewy ze słoika
- 30 ml soku cytrynowego
- 1,5 szklanki oleju około, czasem potrzebne jest trochę więcej a czasem mniej
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
Majonez z aquafaby – przepis:
- Do miski lub małego kielicha blendera (zależy czy robię majonez blenderem ręcznym czy w blenderze kielichowym) wlewam aquafabę, sik z cytryny i dosypuję drożdże.
- Włączam blender na chwilę by wszystko się wymieszało.
- Powoli, malutkim strumyczkiem wlewam olej, przez cały czas miksując na średnich obrotach.
- Miksuje aż masa będzie bardzo gęsta i będzie przypominać normalny, jajeczny, gęsty majonez.
- Mój wegański majonez z aquafaby jest idealny na kanapki do sałatek i wielu innych rzeczy. Życzę smacznego!
Super przepis 😁
Hej! Jakiego dokładnie oleju używasz? Pozdrawiam
Paula – Ja użyłam oleju z wytłoczyn oliwek ale poprzednio robiłam z pestek winogron i olejem ryżowym 🙂
Pingback: Sałatka ziemniaczana - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.