Dzisiaj prosty i smaczny przepis na wegańskie leczo z tofu w wersji smacznej i kolorowej. Doszłam do wniosku, że skoro leczo z tofu jeszcze u mnie nie było, to najwyższy czas by się to zmieniło. Ponieważ na moim blogu pojawiały się przepisy na leczo, były jednak one bez dodatków. Za to tym razem, jak sama nazwa wskazuje, leczo jest przygotowane razem z tofu. Lubisz tofu? Ja uwielbiam. Potrafię go jeść o każdej porze dnia lub nocy i do tego, dosłownie w każdej postaci! Dlatego też koniecznie musiałam pokazać na moim blogu kolejny pyszny przepis, zawierający tofu, nie mogło się pobyć bez niego. Co jakiś czas przygotowuję dla mojej rodziny w większych ilościach leczo, kolorowe, czerwone, mono kolorystyczne lub pstrokate. Później możemy jeść go pod różnymi postaciami: dodawać fasolę, makaron, ciecierzycę, tofu inne dodatki. Zapraszam na mój przepis na wegańskie leczo z tofu 🙂
Leczo z tofu
Leczo z tofu – składniki:
- 5 papryk czerwonych
- 3 cebule
- 2 duże szczypty soli
- 2 ząbki czosnku lub pół łyżeczki czosnku w proszku
- 2 opakowania tofu wędzonego po 200 g każde
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 100 g koncentratu pomidorowego
Leczo z tofu – przepis:
- Papryki wydrążam w środku i kroję na paseczki średniej grubości.
- Obieram cebulę i szatkuję ją ręcznie lub w melakserze.
- Na duża patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę aż będzie złota.
- Wrzucam w tedy na patelnie paprykę i sól. Całość zostawiam na małym gazie aż zrobią się zupełnie miękkie i puszczą sok. To może trochę potrwać.
- Do papryki dodaję czosnek i koncentrat pomidorowy .
- Gotuję jeszcze przez chwilę aż całość zgęstnieje.
- Tofu rozpakowuje z opakowań i gniotę go dokładnie widelcem lub szatkuję w melakserze, czasami tez podsmażam.
- Mój przepis jest gotowy. Wystarczy już tylko dokładnie wymieszać składniki i leczo z tofu w wersji wegańskiej jest gotowe do jedzenia!
Chętnie przyjmę stanowisko degustatora Twoich dań😍😋😋
Możliwość komentowania została wyłączona.