Przygotowałam pyszny przepis na wegańskie leczo z papryki. Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. U nas w domu wegańskie leczo uznane jest za klasyczne i jedyne właściwie. W smaku delikatne, pyszne oraz kremowe i gęste. Lubisz leczo? Ja bardzo 🙂 Każdy w mojej rodzinie wszyscy bardzo lubimy leczo z papryki. Podane na różne sposoby spełnia funkcję śniadania, obiadu, lunchu lub kolacji. Mój tata lubi je zjadać z fasolą, mama z jakimś pikantnym olejem lub chili, za to ja najbardziej lubię leczo z makaronem albo z chrupiącym chlebkiem. W wersji pikantnej wspaniale łączy się z fasolą, z ciecierzycą, z chlebem, makaronem oraz z ryżem. Zawsze, kiedy zaczyna się sezon na gruntową paprykę, robimy w domu przede wszystkim pyszne pesto oraz inne przeróżne przetwory i dania z papryki. Zapraszam dzisiaj na moje wegańskie leczo z papryki.
Leczo z papryki
Leczo z papryki – składniki:
- 5 – 6 papryk czerwonych
- 120g koncentratu pomidorowego
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- sól do smaku
Leczo z papryki – przepis:
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę na nim cebulę, aż zmięknie.
- Paprykom wykrawam środek i kroję je w kawałki dowolnej wielkości.
- Paprykę wsypuję na patelnie z cebulą i razem smażę na małym ogniu, aż do zeszklenia kiedy będą miękkie i puszczą sok.
- Do papryki i cebuli dorzucam czosnek (obrany i przeciśnięty przez praskę) oraz koncentrat pomidorowy i szklankę wody.
- Całość mieszam i gotuję jeszcze przez około 10 minut.
- Moje proste i pyszne wegańskie leczo z papryki jest gotowe do podania, smacznego życzy VegeMi :).
robię podobnie, tylko dodaję jeszcze cukinie i pomidory 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.