Przejdź do treści

Krem czekoladowy z fasoli

  • przez
Krem czekoladowy z fasoli
Krem czekoladowy z fasoli

Pyszny przepis na wegański krem czekoladowy z fasoli. Żeby zrobić taki wspaniały krem czekoladowy z fasoli bez nabiału i oleju, zainspirowała mnie potrzeba eksperymentowania i sukces czekoladowej pasty na kanapki z awokado. Pomyślałam, skoro mamy w domu fasolę, a powstała już u mnie na blogu jedna pasta czekoladowa, to czemu by nie zrobić kolejnej dla odmiany właśnie z fasoli? Przyznaję się, że za pierwszym razem, gdy zrobiłam ten krem, wlałam za dużo aromatu. Krem był tak intensywny, że aż szczypał w język. Olejek był naturalny ale mocny strasznie. Na szczęście za drugim razem dolałam znacznie mniej aromatu i już krem czekoladowy z fasoli był idealny. Do posłodzenia jej użyłam ksylitolu. Jeżeli wolicie, możecie użyć zwykłego cukru. Ja go użyłam zamieniłam cukier, ponieważ ksylitol, erytrol, stewia i mannitol nie podnoszą poziomu cukru we krwi, co sprawia że krem jest słodki a nie skacze po nim cukier, ani się po nim nie tyje. Krem czekoladowy z fasoli jest delikatnie wytrawny, więc jeżeli chcecie mieć o wiele słodszy, dodajcie więcej ksylitolu lub cukru. To już zależy od was, które z tych opcji wybierzecie. Zapraszam na przepis krem czekoladowy z fasoli, pozdrawiam VegeMi 🙂

Krem czekoladowy z fasoli

Krem czekoladowy z fasoli – składniki:

  • 1 słoik fasoli (360g brutto)
  • 3 lub 4 łyżki cukru lub ksylitolu (lub więcej)
  • 2 łyżki kakao
  • kilka kropli aromatu do smaku i zapachu (ja użyłam pomarańczowego)

Krem czekoladowy z fasoli – przepis:

  1. Słoik fasoli przekładam do blendera razem z wodą w której się znajdowała.
  2. Dodaję ksylitol, olejek i miksuję na gładką masę.
  3. Pod koniec dodaję kakao.
  4. Włączam mikser żeby wszystko się wymieszało.
  5. Gotowe. Jeżeli chcecie żeby był bardziej słodki, dodajcie więcej cukru.
  6. Wegański krem czekoladowy z fasoli przekładam do słoika i trzymam zakręcony w lodówce przez kilka dni.

19 komentarzy do “Krem czekoladowy z fasoli”

  1. Czy blender kielichowy Gallet da rade? Mozesz zapytać Mamy? Nie rozumie tych blenderow i to co na gęsto to sie boje i nie wiem jak używać

  2. Chciałam zrobić ale chyba miałam za dużo wody w fasoli bo wyszło mi to bardzo płynne a nie kremowe. Więc dodałam inne rzeczy i upieklam babeczki. 😀

  3. Kluska – Możliwe. Chociaż ja użyłam fasoli ze słoika razem z zalewą, i masa wcale nie była bardzo płynna tylko taka, jak na zdjęciu. Hahahaha ale za to bardzo pomysłowo wykorzystała Pani masę czekoladową 😉 PS. użyła Pani fasoli z puszki czy gotowała ją sama?

  4. Niestety była to fasola z puszki. W słoiku nie mogłam znaleźć. Ale zrobię drugie podejście i zobaczymy co mi wyjdzie. 😉

  5. Kluska – Może być ona również z puszki. Ja używam ze słoika ponieważ jest zdrowsza.

  6. Pingback: Wegańskie naleśniki - przepis Vegemi.pl

  7. Justyna – Wszystko zależy od gatunku fasoli. Z fasolą jest jak z ziemniakami. Czy zmieniła coś Pani w przepisie? Coś pominęła, dodała lub odjęła? Przepraszam za późną odpowiedź.

  8. Zobilam zgodnie z przepisem. Nie prawda ze nie czuc fasoli – teraz mam sloik kremu o smaku fasoli z cukrem i kolorze kakao :/

  9. Dzięki za przepis! Konsystencja idealna, użyłam białej fasoli z puszki, wylałam zalewę. Użyłam cukru i syropu klonowego po pół. Nie wiem ile kakao i słodzika wyszło, bo próbowałam i dodawałam, jak dla mnie ten smak fasoli jest gdzieś z tyłu wyczuwalny, ale i tak jest super!

Możliwość komentowania została wyłączona.