Dzisiaj pokażę proste, smaczne i sycące wegańskie kotlety ziemniaczane z koperkiem. Dzisiaj z rana powstał pomysł aby ugotować paczkę ziemniaków. Jeszcze nie było wiadomo jednak, co z nich powstanie. Takie wyzwanie. Czy kluski, kotlety, czy zostaną może odsmażone lub zjedzone od tak z wegańskim majonezem i keczupem. Jednak po rozmowie przeprowadzonej z moją babcią, uznałyśmy, że dawno już nie było żadnych kotletów i fajnie było by je zrobić znów, tak dla odmiany. Więc okupywałyśmy dzisiaj kuchnię i razem przy rozmowach, żartach i słuchaniu muzyki, robiłyśmy wspólnie ziemniaczane kotlety. Powstały one dzisiaj z tofu, bez którego wręcz nie mogły by się obyć! Bo jak powszechnie wiadomo, tofu nadaje się na każdy posiłek, do każdego dania a dzień bez tofu jest dniem straconym 😉
Kotlety ziemniaczane z koperkiem
Kotlety ziemniaczane z koperkiem – składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 opakowania tofu (łącznie 400 g)
- 3 cebule
- 1 szklanka bułki tartej + do obtaczania
- 1/3-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek oleju + olej do smażenia kotletów
- sól kala namak
- 1 średni pęczek koperku
Kotlety ziemniaczane z koperkiem – przepis:
- Gotuję ziemniaki i zgniatam je w prasce.
- Tofu ścieram na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obieram i szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i smażę cebulę aż będzie złota.
- W misce mieszam ziemniaki razem z mąką ziemniaczaną, bułką tartą, tofu i solą do smaku. Dodaję poszatkowany koperek i czarny mielony pieprz.
- Odstawiam na bok na około 15-25 minut.
- Z masy lepię odpowiedni dla mnie kształt i obtaczam kotlety w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim kotlety.
- Gotowe! Wegańskie kotlety ziemniaczane z koperkiem są już gotowe do zjedzenia ze smakiem!
będę musiała spróbować:)
Co z tym tofu zrobić? Dodać go do masy w punkcie 5.?
A co zrobić z utartym tofu?
Anonim – Dodajemy do miski ze wszystkimi składnikami w kroku piątym 🙂
Irena – Dokładnie tak 🙂
Możliwość komentowania została wyłączona.