Oto najnowszy przepis na kotlety z ziemniakami i fasolą. Swój czerwony kolor zawdzięczają wędzonej słodkiej papryce, która przy okazji dodaje zupełnie nietypowego, wędzonego smaku. Kotlety z ziemniakami i fasolą są bardzo wyraziste, pyszne, mają świetny posmak dzięki wędzonej papryce. Do tego są kremowe, dzięki dobrym ziemniakom. Uzupełnieniem białka są kawałki fasoli w środku, które idealnie pasują do kotletów. Tak naprawdę to były to moje pierwsze kotlety z kawałkami fasoli oraz papryką, cały czas się uczę i eksperymentuję ze składnikami. Przyznam się, że tym razem jestem z nich bardzo zadowolona! Dzisiaj z moją rodziną zajadałam się właśnie tymi kotletami z dodatkiem ogórków konserwowych, które bardzo pasowały. Serdecznie polecam moje kotlety ziemniaczane wszystkim, którzy zechcą spróbować czegoś nowego i lubią dania o delikatnej strukturze ale wyrazistym smaku. Kształt kotleta możecie nadać dowolny: mogą być okrągłe (tak jak moje) lub takie bardziej jajowate. A oto przepis na kotlety z ziemniakami i fasolą wegańskie i bezglutenowe w moim wydaniu.
Kotlety z ziemniakami i fasolą
Kotlety z ziemniakami i fasolą – składniki
- 500g ziemniaków
- 1 słoik fasoli (240 g netto po odcedzeniu)
- 2 cebule
- 1/2 szklanki bułki tartej (u mnie bezglutenowa) + porcja do obtaczania
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kala namak
- olej do smażenia
Kotlety z ziemniakami i fasolą – przepis
- Gotuję i obieram ziemniaki. Studzę.
- Ziemniaki przepuszczam przez praskę.
- Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
- Patelnie rozgrzewam i wlewam olej.
- Podsmażam cebulę, aż będzie złota.
- Ziemniaki, cebule, wędzoną paprykę, bułkę tartą, fasolę (jeżeli jest ze słoika trzeba ją najpierw odcedzić na sitku) oraz sól kala namak wkładam do miski.
- Zakładam rękawiczkę i wszystko dokładnie mieszam ręką.
- Z masy formuję kształty i obtaczam je w bułce tartej.
- Kotlety smażę z obu stron na patelni.
- Kotlety z ziemniakami i fasolą w wegańskiej i bezglutenowej wersji są gotowe!
Bułka tarta bezglutenowa? Czy lepiej mąkę kukurydzianą?
Gosia – Ja używam bułki tartej bezglutenowej marki „Bezgluten” 🙂
Kotlety w moim domu zawsze mile widziane haha. Zrobię je w weekend :))
Możliwość komentowania została wyłączona.