Dzisiaj mój ulubiony przepis na wegańskie kotlety z ziemniakami takie, które skradną wasze serca na dobre! Kotlety z ziemniakami oraz sporym dodatkiem wędzonego tofu są delikatne, o dymnym aromacie (dzięki tofu) ale także soczyste i delikatne. jak widać, bardzo często w swojej kuchni używam tofu. Tak zamiast mięsa, sera czy jako zamiennik jajek w tofucznicy. No albo jako twarożek z tofu (które również można znaleźć na moim blogu). Chociaż tofu za często nie spotkacie w kotletach lub pulpetach, to moim zdaniem są to pyszne zestawienia. Zdecydowanie za rzadko wykorzystane jest tofu jako składnik dań! Jeżeli przeciskanie ziemniaków przez praskę jest dla ciebie za trudne, można równie dobrze zmielić je w młynku do mielenia mięsa czy rozgnieść tłuczkiem. Grunt żeby były rozgniecione na w miarę jednorodną masę ale nie za bardzo kremową. nie powinno to być puree ale bardziej wyczuwalne kawałki. Świetnie do moich kotletów z ziemiankami pasował by sos pieczarkowy i pomidorowy oraz paprykowy na przykład. W przepisie można użyć soli kala namak ale nie jest ona niezbędna. nadaje lekko jajecznego posmaku masie bez użycia prawdziwych jajek. Zapraszam na wegańskie kotlety z ziemniakami i tofu!
Kotlety z ziemniakami
Kotlety z ziemniakami – składniki:
- 500g ziemniaków
- 300 g wędzonego tofu
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 kubka bułki tartej + bułka do obtaczania
- (opcjonalnie) 2 łyżeczki soli kala namak
Kotlety z ziemniakami – przepis:
- Gotuję i obieram ziemniaki.
- Ziemniaki przeciskam przez praskę.
- Tofu wkładam do melaksera i miksuje pulsacyjnymi ruchami, aż będzie w drobnych kawałeczkach.
- Obieram 2 cebule i szatkuję w melakserze.
- Patelnie rozgrzewam i wlewam olej.
- Podsmażam cebulę aż będzie złota.
- Cebule, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól kala namak i tofu dodaję do ziemniaków. Zakładam rękawiczkę i dokładnie wszystko mieszam.
- Z masy formuję kształty i obtaczam w bułce tartej, po czym je smażę z obu stron na patelni z olejem.
- Wegańskie kotlety z ziemniakami i tofu są gotowe 🙂
Pingback: Kotlety z kaszą gryczaną - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.