Dzisiaj przepis na wegańskie kotlety z ryżem i kukurydzą. Doszłam do wniosku, że pokaże dzisiaj właśnie kotlety z ryżem, kukurydzą i warzywami, bo może potrzebujecie takiego przepisu i pyszne kotlety znajdą się także na waszym świątecznym stole. Mi osobiście bardzo ale to bardzo smakowały! Przez cały dzień mogłam jeść tylko to, nawet bez żadnych sosów, na ciepło i zimno. Jakie są Twoje ulubione kotlety? Na moim blogu pojawił się już różne przepisy na wegańskie kotlety: kotlety z kaszy gryczanej, kotlety z pieczarkami, kotlety z ziemniakami, kotlety z ziemniakami i fasolą, kotlety z kalafiora, kotlety ziemniaczane oraz kotlety z fasoli. Świetne jest to, że można zmieniać, rozwijać i udoskonalać kombinacje smakowe kotletów! Dlatego nigdy dość przepisów na różne kotlety. Każde są pyszne o ile dobrze doprawione i ukształtowane. Z ryżem, kaszą gryczaną, kaszą jaglaną z fasolą, tofu, soczewica, ciecierzycą i soją Zapraszam serdecznie na mój pyszny przepis na wegańskie kotlety z ryżem i kukurydzą:
Kotlety z ryżem
Kotlety z ryżem – składniki:
- 1 słoik lub puszka kukurydzy (240-250g)
- 3 marchewki
- 1 szklanka ryżu
- 2,5 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli kala namak
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- bułka tarta do obtaczania
- olej
Kotlety z ryżem – przepis:
- Gotuję ryż – wsypuję ryż do zagotowanej wody, zamykam pokrywka i gotuję 10 minut. Musi być miękki.
- Obieram 2 cebule, szatkuję ręcznie lub w melakserze.
- Na patenie wlewam olej i podsmażam na nim cebule aż będą złote. Dodaję obrane i starte w melakserze albo na tarce, marchewki.
- Ze słoika z kukurydzą odlewam zalewę i do miski wsypuję kukurydzę, cebulę, sól kala namak, posikaną natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną.
- Nakładam rękawiczkę i wszystko dokładnie mieszam.
- Z masy formuję kotlety i obtaczam je w bułce tartej. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj więcej mąki, jeśli zbyt gęsta trochę wody lub płynu z kukurydzy.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Smażę wegańskie kotlety z ryżem i kukurydzą z obu stron na złoty kolor.