Dzisiaj na obiad były u mnie pyszne wegańskie ziemniaczane kotlety z pieczarkami. Mama powiedziała, żebym koniecznie napisała, że moje kotlety z pieczarkami bardzo zasmakowały całej rodzinie i zjedliśmy po kilka sztuk. Cud, że coś do zdjęcia zostało. W tym przepisie pieczarki zostały przeze mnie podsmażone ma patelni z kilkoma łyżkami oleju, po to, żeby miały lepszy smak i mniej wody. Ponieważ została przez nas kupiona zgrzewka pieczarek w Selgrosie, to od razu nasuną mi się pomysł na kotlety z pieczarkami w wersji wegańskiej. Wyglądają one bardzo ładnie. Są lekko brązowe z malutkimi kawałeczkami pieczarek, które całkiem fajnie wyglądają. Ziemniaki, podsmażona słodka cebulka i pieczarki świetnie się ze sobą komponują! Muszę się przyznać że za pierwszym razem, gdy robiłam te kotlety dodałam za mało mąki ziemniaczanej i ledwo udało mi się usmażyć je na patelni. Coś je skleić musi. Teraz za drugim podejściem dodałam wystarczającą ilość mąki i bułki tartej, żeby moje kotlety z pieczarkami wyszły idealne. Muszę przyznać że są one banalnie w wykonaniu. A łatwe i pyszne przepisy są najlepsze! Zapraszam na mój przepis na pyszne wegańskie ziemniaczane kotlety z pieczarkami.
Kotlety z pieczarkami
Kotlety z pieczarkami – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 300 g pieczarek
- 3 cebule
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- sól do smaku
Kotlety z pieczarkami – przepis
- Ziemniaki gotuję i obieram.
- Przeciskam ziemniaki przez praskę lub rozgniatam tłuczkiem.
- Pieczarki rozdrabniam w melakserze na drobne kawałeczki.
- Na patelnie wlewam 2-3 łyżki oleju i podsmażam pieczarki.
- Cebulę obieram i szatkuję w melakserze.
- Na patelnię wlewam olej, rozgrzewam i podsmażam cebulę aż będzie złota.
- Ziemniaki, pieczarki, cebulę, mąkę ziemniaczaną, połowę bułki tartej i sól wsypuję do jednej miski.
- Nakładam rękawiczki i dokładnie mieszam.
- Z masy formuję kształt kotletów, obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni z obu stron na średnim gazie.
- Moje pyszne wegańskie ziemniaczane kotlety z pieczarkami są gotowe, życzę smacznego!
Pingback: Kotlety z kaszą gryczaną - przepis Vegemi.pl
Pingback: Zupa krem z pieczarek - przepis Vegemi.pl
Możliwość komentowania została wyłączona.