Dzisiaj na obiad przygotowałam dla rodziny kotlety z marchewką. Planowałam je przygotować od kilku dni. Kombinowałam nad składnikami, smakiem i przez cały czas siedziały mi gdzieś z tyłu głowy. Przygotowałam je ostatecznie tym razem z podsmażoną marchewką, dzięki czemu stały się słodkie, pyszne i zniknęły z talerza bardzo szybko. Mimo faktu, że kotlety z marchewką są bardzo delikatne i tak uważam, że od dzisiaj to będą to moje nowe ulubione kotlety wegańskie! A jakę są twoje ulubione składniki w kotletach roślinnych? Pieczarki, ciecierzyca, soczewica, fasola, marchewka, ziemniaki, tofu, kalafior, koperek a może z jakimiś jeszcze innymi dodatkami? Różnorodność tutaj jest duża i możliwości również wiele 🙂 Jeżeli chcecie poznać więcej pomysłów na różnorodne smaczne kotlety, to podrzucam tutaj do nich link
Kotlety z marchewką
Kotlety z marchewką – składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 słoik ciecierzycy
- 1 cebula cukrowa lub 2 małe cebule
- 1 szklanka bułki tartej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- olej do smażenia
Kotlety z marchewką – przepis:
- Gotuję ziemniaki.
- Ciecierzycę odlewam z zalewy i szatkuje ją w melakserze na drobne grudki.
- Cebulę i marchew obieram.
- Cebulę szatkuję w melakserze a marchew ścieram również w melakserze. Można również cebulę poszatkować ręcznie a marchew zetrzeć na tarce.
- Na patelnie wlewam olej i zaczynam podsmażać cebulę. Kiedy odparuje cały sok, dodaję marchewkę.
- Ugotowane ziemniaki obieram ze skórki i przeciskam je przez prasę.
- Do jednej miski wrzucam marchew, ziemniaki, ciecierzycę i cebulę.
- Do całości dodaję bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną oraz szczyptę soli.
- Nakładam rękawiczkę i całość dokładnie mieszam.
- Na talerzyk wysypuję trochę bułki tartej a kotlety formuję ręcznie w jednakowym kształcie. Po uformowaniu każdego z osobna obtaczam je w bułce tartej.
- Rozgrzewam olej na patelni i smażę kotlety z obu stron.
- Moje delikatne i pyszne kotlety z marchewką są już gotowe do zjedzenia na obiad.