Przejdź do treści

Kotlety z kalafiora

kotlety z kalafiora
kotlety z kalafiora

Na dzisiaj przygotowałam przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków. Takie klasyczne i pyszne, po prostu kotlety z kalafiora są delikatne, kremowe, puszyste i sycące. Nie można ich nie lubić. U mnie w domu wszyscy zjedli je ze smakiem na raz mimo, że usmażyłam ich całkiem sporo. Normalnie strach jest wyjść do wanny wieczorem, bo wracasz do kuchni a tu kotletów już nie ma 😉 A jakoś nikt z rodziny się nie przyznaje tylko wszyscy są z siebie zadowoleni. Dzięki soli kala namak i kotlety z kalafiora posiadają  bardzo dobry, wyrazisty smak podobno jajeczny, który fajnie pasuje do wszelkich dań z ziemniakami. W połączeniu z kalafiorem kotlety wyszły pyszne, dlatego z przyjemnością zapraszam dzisiaj na kotlety z kalafiora i ziemniaków,

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora – składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 1 mały kalafior
  • 3 duże cebule
  • 1/2 szklanki bułki tartej oraz bułka do obtaczania kotletów
  • 1/2 szklanki mąki z płatków owsiany, ryżowej lub z ciecierzycy
  • 3 łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
  • olej do smażenia

Kotlety z kalafiora – przepis

  1. Obieram i gotuję kilogram ziemniaków.
  2. Lekko studzę ziemniaki rozgniatam tłuczkiem.
  3. Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję na prze lub w garnku z wodą.
  4. Cebule szatkuję w melakserze.
  5. Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
  6. Do melaksera wrzucam pokrojonego kalafiora i szatkuję.
  7. Nakładam rękawiczki i mieszam dokładnie ugniecione ziemniaki, poszatkowanego kalafiora, z solą kala namak, 1/2 kubkiem bułki tartej, mąką i podsmażoną cebulą. Czasami trzeba dodać jeszcze 3  łyżki mąki ziemniaczanej.
  8. Z masy formuję kotlety.
  9. Obtaczam je w bułce tartej.
  10. Smażę na rozgrzanej patelni z obu stron.
  11. Delikatne kotlety z kalafiora i ziemniaków są już gotowe!

2 komentarze do “Kotlety z kalafiora”

  1. Pomysł świetny bo można wykorzystać resztki z obiadu. Czym można zastąpić bułkę tartą dodaną do masy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *