Na dzisiaj przygotowałam przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków. Takie klasyczne i pyszne, po prostu kotlety z kalafiora są delikatne, kremowe, puszyste i sycące. Nie można ich nie lubić. U mnie w domu wszyscy zjedli je ze smakiem na raz mimo, że usmażyłam ich całkiem sporo. Normalnie strach jest wyjść do wanny wieczorem, bo wracasz do kuchni a tu kotletów już nie ma 😉 A jakoś nikt z rodziny się nie przyznaje tylko wszyscy są z siebie zadowoleni. Dzięki soli kala namak i kotlety z kalafiora posiadają bardzo dobry, wyrazisty smak podobno jajeczny, który fajnie pasuje do wszelkich dań z ziemniakami. W połączeniu z kalafiorem kotlety wyszły pyszne, dlatego z przyjemnością zapraszam dzisiaj na kotlety z kalafiora i ziemniaków,
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora – składniki
- 1 kilogram ziemniaków
- 1 mały kalafior
- 3 duże cebule
- 1/2 szklanki bułki tartej oraz bułka do obtaczania kotletów
- 1/2 szklanki mąki z płatków owsiany, ryżowej lub z ciecierzycy
- 3 łyżeczki soli kala namak lub zwykłej
- olej do smażenia
Kotlety z kalafiora – przepis
- Obieram i gotuję kilogram ziemniaków.
- Lekko studzę ziemniaki rozgniatam tłuczkiem.
- Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję na prze lub w garnku z wodą.
- Cebule szatkuję w melakserze.
- Na patelnie wlewam olej i podsmażam cebulę aż będzie złota.
- Do melaksera wrzucam pokrojonego kalafiora i szatkuję.
- Nakładam rękawiczki i mieszam dokładnie ugniecione ziemniaki, poszatkowanego kalafiora, z solą kala namak, 1/2 kubkiem bułki tartej, mąką i podsmażoną cebulą. Czasami trzeba dodać jeszcze 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
- Z masy formuję kotlety.
- Obtaczam je w bułce tartej.
- Smażę na rozgrzanej patelni z obu stron.
- Delikatne kotlety z kalafiora i ziemniaków są już gotowe!
Pomysł świetny bo można wykorzystać resztki z obiadu. Czym można zastąpić bułkę tartą dodaną do masy?
zblendowanymi pestkami z dyni polecam zamiast bulki
Możliwość komentowania została wyłączona.